Ekspert om flere over 60 på sygedagpenge: De kan ikke holde til at arbejde
I et skriftligt svar skriver Troels Lund Poulsen, at løsningen skal findes i en forbedring af arbejdsmiljøet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix/arkiv
Højere efterlønsalder fører til flere syge ældre, siger ekspert.

Antallet af syge ældre, som er nødt til at bede om sygedagpenge, vokser i takt med politikernes beslutning om at lade efterlønsalder stige. 

I løbet af de seneste fem år, er andelen af de ældre mellem 60 og 64 år, som har været en tur på sygedagpenge, steget med 30 procent. Til sammenligning er antallet af påbegyndte sygedagpengeforløb som andel af fuldtidsbeskæftigelsen faldet eller uændret for alle øvrige aldersgrupper. Det viser tal fra Jobindsats.

Det skriver Fagbladet 3F.

Ifølge professor Per H. Jensen, som er arbejdsmarkedsforsker og ekspert i efterløn på Aalborg Universitet, skyldes en del af stigningen i antallet af langtidssyge ældre den hævede efterlønsalder, som blev indført i 2014.

- Da man fjernede efterlønsordningen, troede man jo nærmest, at alle dem, der var på den, ville være på arbejdsmarkedet i dag. Realiteten er bare, at de ældre ikke kan holde til det, siger Per H. Jensen.

Til næste år kan ældre danskere først gå på efterløn, når de fylder 64 år. Tidligere kunne man gå på efterløn, når man fyldte 60 år.

- Det kan man ikke længere. Det har bidraget til, at flere der er syge og nedslidte, må bruge sygedagepengesystemet i stedet for efterlønsordningen, siger Per H. Jensen. 

Han nævner også, at det samtidig er blevet sværere at få førtidspension, og at færre er med i efterlønsordningen, som årsager til, at flere ældre må leve på sygedagpenge.

Den højere efterlønsalder betyder, at de ældre når en alder, hvor de begynder at døje mere med kroniske sygdomme og skavanker, før de kan trække stikket. 

- Helbredsudfordringer, som betyder noget for sygefraværet, øges med alderen, og derfor er det naturligt nok, at gruppen på 60+ har højere sygefravær, siger professor fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Andreas Holtermann.

Fagbladet 3F har spurgt beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), hvorfor sygefraværet og antallet af sygedagpenge bliver ved med at stige blandt de ældre, og om det skyldes efterlønsreformen.

I et skriftligt svar skriver Troels Lund Poulsen, at løsningen skal findes i en forbedring af arbejdsmiljøet. 

- Hvis vi har et sundt arbejdsmiljø gennem hele livet, er risikoen for nedslidning og et højt sygefravær på grund af arbejdet også mindre, når man bliver ældre, skriver Troels Lund Poulsen (V).

Fagbladet 3F har efterfølgende rettet henvendelse til pressetjenesten i Beskæftigelsesministeriet, da den skriftlige kommentar ikke omhandlede, hvorfor de ældres sygefravær bliver ved med at stige. En pressemedarbejder oplyser, at ministeren ikke har haft mulighed for igen at svare på spørgsmålene inden deadline.

Fagbladet 3F