Nedskydning af satellit vækker bekymring
USA, Japan og Australien frygter, at Kina kan nedskyde spionsatellitter, efter at landet uvarslet har nedskudt en vejrsatellit i rummet.

Den amerikanske efterretningstjeneste har afsløret, at Kina i sidste uge skød en vejrsatellit i rummet ned med et missil og fordømmer sammen med Japan og Australien, at Kina optrapper den militære brug af rummet. Begivenheden åbner muligheden for, at Kina er i stand til at nedskyde spionsatellitter. Det skriver AFP fredag.

Med nedskydningen bliver Kina det tredje land efter USA og det tidligere Sovjetunionen, der har haft succes med at nedskyde satellitter. De to supermagter stoppede dog deres nedskydninger i rummet, da det skabte problemer med forurening i form af vraggods.

Kina har længe været en stor kritiker af USA’s militære brug af rummet, og der spekuleres derfor i, om nedskydningen var en velovervejet strategisk manøvre. Under alle omstændigheder fik den en hård medfart af amerikanerne:

»USA mener, at Kinas udvikling og afprøvning af sådanne våben ikke er i tråd med den samarbejdsånd, som begge lande tilstræber i rummet,« siger talsmand for national sikkerhed Gordon Johndroe til AFP.

USA’s præsident, George W. Bush, afslog sidste efterår at forbyde fremtidige amerikanske nedskydninger i rummet, da USA havde »frihed til at handle« i rummet.

via Listen To News