Sommerferie betyder god tid, lunt vejr og masser af strandture med familien.
Men hvis du bliver utålmodig af at kukkelure i strandstolen, kan du gå på jagt i naturens spisekammer.
Sommer er nemlig også højtid for mange spiselige bær og planter.
Eksempelvis kan du samle hybenroser, foreslår Rasmus Leck Fischer, der er køkkenchef i virksomheden Gastronomisk Innovation og forfatter til flere bøger om mad fra naturen.
- De smager og dufter fantastisk, og de findes i strandområder over hele landet, siger han.
Bladene kan du smide i en foodprocessor og blende med sukker. På den måde får du parfumeret, lyserødt sukker, som kan bruges i bagværk, muffins eller som drys på friske bær.
Du kan også gå på jagt efter skovsyre, foreslår Trine Sørensen, der er naturvejleder og ambassadør for projektet Vild Mad, som er støttet af Naturstyrelsen og Friluftsrådet.
- Skovsyre er en rigtig klassiker. Den smager syrligt og er god i både desserter og fiskeretter, siger hun.
Skovsyren kan for eksempel bruges i frugttærter eller som modspil i desserter med flødeskum.
Man kan også putte en masse skovsyre ind i bugen af en fisk og smide den på grillen - eller lave sølvpapirpakker med laks, asparges og skovsyre.
- Man kan bruge skovsyre i næsten alle fiskeretter, hvor man normalt ville bruge citron. Så får man den friske og syrlige smag, siger Trine Sørensen.
En fordel ved skovsyren er, at den er nem at kende og højst kan forveksles med trekløver, som ikke er giftig i små mængder.
Skovsyren ligner nemlig en trekløver med hjerteformede blade og en rødlig stængel.
- Hvis man smager på én, skal den smage af citron, siger Trine Sørensen.
Du kan også gå på jagt efter den forhadte skvalderkål. Den er nem at kende og vokser både i skoven, ved markveje og i private haver.
- Den minder lidt om persille og har en ret krydret smag, forklarer hun og foreslår, at du bruger skvalderkål i pesto, hvor den får mildhed fra olie og parmesan.
Du kan også bruge den i suppe, grøntsagsboller eller tærter, hvor den får varme.
- For den er altså for skarp til, at man kan spise den rå i større mængder, siger hun.
Som en sidste ting kan du på jagt efter strandkål, strandbede eller strandportulak, foreslår Rasmus Leck Fischer.
Som navnet afslører, vokser de alle sammen i strandområder.
- Og fælles for dem er, at de har en let saltet havsmag, så de går rigtig dejligt til retter med fisk og skaldyr, siger han.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS