Nationalbanken: Priserne vil stige på banklån

Det er blevet dyrere at låne penge i Danmark, og Nationalbanken forventer, at prisen stiger yderligere.
Arkiv. Bankerne regner med at hæve priserne på udlån, så det bliver dyre at være kunde.
Arkiv. Bankerne regner med at hæve priserne på udlån, så det bliver dyre at være kunde. Foto: Colourbox

Det er blevet dyrere for både private og selskaber at låne penge i Danmark i andet kvartal 2012, og der forventes yderligere stigninger i omkostningerne i tredje kvartal.

Det viser Nationalbanken udlånsundersøgelse for andet kvartal 2012 ifølge Ritzau Finans.

- Institutterne svarer generelt, at de har hævet priserne for udlån til erhverv i 2. kvartal 2012. Det gælder særligt de store pengeinstitutter og skyldes primært øgede finansieringsomkostninger og andre begrænsninger, skriver Nationalbanken.

Undersøgelsen er lavet via en spørgeskemaundersøgelse blandt de øverste kreditchefer i landets banker og realkreditinstitutter.

- Overordnet forventer institutterne ikke ændringer i kreditpolitikken for 3. kvartal. Dog forventer en del af de store pengeinstitutter på ny at hæve priserne.

Samtidig er tendens i erhvervslivets efterspørgsel efter lån svagt faldende, mens nedskrivningerne er let stigende, lyder det i udlånsundersøgelsen.

- Andelen af nedskrivninger og tab på erhvervslån er steget hos de mellemstore pengeinstitutter. Stigningen kommer efter et relativt stort fald i 1. kvartal, skriver Nationalbanken.

Mens prisen altså er steget, så viser nye tal fra Realkreditrådet, at realkreditinstitutterne gav 52.347 lånetilbud til private låntagere og erhvervsvirksomheder i juni. Det er flere end de foregående måneder og på niveau med tallet for januar 2012.

- Årsagen er den lave rente på rentetilpasningslån og fastforrentede lån. Det har givet stor interesse for låneomlægninger, siger Jan Knøsgaard, vicedirektør i Realkreditrådet i en pressemeddelelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.