Nationalbanken: Priserne vil stige på banklån
Arkiv. Bankerne regner med at hæve priserne på udlån, så det bliver dyre at være kunde. Foto: Colourbox
Det er blevet dyrere at låne penge i Danmark, og Nationalbanken forventer, at prisen stiger yderligere.

Det er blevet dyrere for både private og selskaber at låne penge i Danmark i andet kvartal 2012, og der forventes yderligere stigninger i omkostningerne i tredje kvartal.

Det viser Nationalbanken udlånsundersøgelse for andet kvartal 2012 ifølge Ritzau Finans.

- Institutterne svarer generelt, at de har hævet priserne for udlån til erhverv i 2. kvartal 2012. Det gælder særligt de store pengeinstitutter og skyldes primært øgede finansieringsomkostninger og andre begrænsninger, skriver Nationalbanken.

Undersøgelsen er lavet via en spørgeskemaundersøgelse blandt de øverste kreditchefer i landets banker og realkreditinstitutter.

- Overordnet forventer institutterne ikke ændringer i kreditpolitikken for 3. kvartal. Dog forventer en del af de store pengeinstitutter på ny at hæve priserne.

Samtidig er tendens i erhvervslivets efterspørgsel efter lån svagt faldende, mens nedskrivningerne er let stigende, lyder det i udlånsundersøgelsen.

- Andelen af nedskrivninger og tab på erhvervslån er steget hos de mellemstore pengeinstitutter. Stigningen kommer efter et relativt stort fald i 1. kvartal, skriver Nationalbanken.

Mens prisen altså er steget, så viser nye tal fra Realkreditrådet, at realkreditinstitutterne gav 52.347 lånetilbud til private låntagere og erhvervsvirksomheder i juni. Det er flere end de foregående måneder og på niveau med tallet for januar 2012.

- Årsagen er den lave rente på rentetilpasningslån og fastforrentede lån. Det har givet stor interesse for låneomlægninger, siger Jan Knøsgaard, vicedirektør i Realkreditrådet i en pressemeddelelse.