NASA strammer op efter jalousidrama
Det amerikanske rumagentur, NASA, vil gennemgå procedurer for personalebedømmelse, efter at en astronaut er blevet anklaget for mordforsøg.

Den kvindelige astronaut, kaptajn Lise M. Nowak, som står anklaget for mordforsøg, har fået NASA til at overveje, om de psykologiske prøver i det amerikanske rumagentur er grundige nok. NASA vil iværksætte en undersøgelse, der samtidig skal kaste lys over, om advarselseslamperne burde have blinket tidligere i Nowaks sag. Det skriver New York Times torsdag.

For tiden har NASA en to-trins bedømmelsesproces af sine astronauter, der skal give klarhed om deres mentale styrke og stabilitet. Det består af en indledende screening, som følges op med løbende evalueringer. Især sidstnævnte vil der blive fokuseret på, eftersom det er i den fase, at Nowaks sindstilstand burde have givet anledning til bekymring hos rumagenturet.

Til New York Times forklarer flere kilder, at det kan blive svært at forbedre evalueringsprocesserne, da NASA-astronauter sjældent vil fortælle om personlige eller psykiske problemmer, der kan ødelægge deres karrieremuligheder hos det elitære rumagentur.

Alt imens er Nowak ifærd med at undergå prøver, som skal fastlægge, om hun lider af psykologiske sygdomme, eller om det var jalousi, der fik hende til at overfalde en kvindelig rival. Nowak kørte over tusinde kilometer til Florida, hvor hun angreb Colleen Shipman, som hun mistænkte for at være forelsket i astronauten William A. Oefelein. Nowak omtalte Oefelein som ?sin kæreste? og sprøjtede peberspray i øjnene på Shipman. I bilen havde Nowak medbragt en forklædning, en luftpistol, en mukkert, en kniv, gummihandsker og affaldssække.

via Listen To News