Narkomaner bør betale for kanyler
Arbejdsmændene på Hovedbanegården i København lever hver dag med risikoen for at stikke sig på de kanyler, som narkomanerne smider over det hele. De mener, at kanylerne burde koste penge, så narkomanerne passede bedre på dem.

Anders: Vi har problemer med junkier her på Hovedbanegården. Det er jo et højrisikoområde, vi går og arbejder i – vi afspærrer vores skurvogne, men de finder en vej ind alligevel, så når man kommer om mandagen, så flyder det med kanyler, blod og alt det der. Det er så klamt.

Johnny: Der var også en, der døde af en overdosis her mellem jul og nytår.

Sebastian: Det er bare en del af hverdagen, desværre.

Anders: Jeg har nogle kontroverser med junkierne, for de er i vejen for folk. Vi går jo frem og tilbage her i Rewentlowsgade, og kommer man med en trillebør fuld af værktøj, så er det altså irriterende, at der står sådan seks-syv narkomaner i vejen. Jeg råber lidt af dem en gang i mellem. Så plejer de som regel at flytte sig.

Johnny: De kommer jo igen dagen efter.


De samme stakler
Anders: Ja, det er jo de samme hver dag. Vi har vel omkring små 100 narkomaner, vi ser regelmæssigt. Det er de samme, vi ser igen og igen. De henter og sælger og så videre.

Johnny: Så kommer der nye til en gang imellem, kan man se. Man lægger mærke til det, når der kommer en ny stakkel.

Johnny: Men jeg kan godt forstå, at de er herinde på hovedbanen. 110.000 mennesker går gennem Hovedbanen hver dag, der er hele tiden noget at kigge på – man keder sig ikke.

Sebastian: Det er en tradition for dem.

Johnny: Vi fandt også engang én midt om natten – én, der lå med hovedet ud over sporet. Det stod også i avisen, at »hurtig indsats fra medarbejderne på Hovedbanen redede hans liv.«

Sebastian: Man kommer det aldrig til livs. Det bliver billigere og billigere, og narkomanerne bliver tyndere og tyndere.Tag penge for kanylerne
Anders: For et par dage siden så jeg i tv, at der ligger mellem 275.000 og 300.000 kanyler rundt omkring på Vesterbro. Jeg har selv været lige ved at blive stukket to eller tre gange, fået en nål ind gennem handsken. De lægger dem steder, hvor de lige kan klemme dem ind – for eksempel ned i noget træaffald, og så hvis du ikke lige tænker over det, og du tager fat i det, så lige pludselig sidder der sådan en fætter i din handske.

Sebastian: Ja, det er sgu ikke fedt at stikke hånden ned, hvor man ved, at der ligger kanyler.

Johnny: Vi bliver også vaccineret for leverbetændelse herinde – netop på grund af kanylerne.

Anders: De har de her små færdige kits med destilleret vand, kanyler, vattamponer og sådan noget. Dem giver de jo gratis ud ? Man skulle tage penge for kanylerne, så de ikke bare smider dem fra sig. Jeg er ligeglad med, om narkomanerne deler en nål og får leverbetændelse og hiv. Det er sgu værre, at de render og smitter folk i sandkasser, på legepladser og så videre. Det er sgu værre, når en privatperson bliver smittet end en junkie. Hvis kanylerne kostede bare 50 kr., så er jeg overbevist om, at de ville passe bedre på dem og ikke smide dem alle vegne. AMLY