Nævn sender brandterrorsag i Højesteret
Sag om fængsling af terrorsigtede unge er så principiel, at Højesteret nu skal behandle den.

To 23-årige danske mænd får nu lov til at tale deres sag i Højesteret. Mændene sidder varetægtsfængslet i en sag om brandattentater mod blandt andet Politiskolen og PET.

De er sammen med tre andre tiltalt efter straffelovens terrorbestemmelser, men i modsætning til deres medtiltalte sidder de to fortsat fængslet.

Procesbevillingsnævnet har onsdag givet tilladelse til, at mændene kan få spørgsmålet om fortsat varetægtsfængsling prøvet i Højesteret.

I juni afviste Østre Landsret at sætte mændene på fri fod med den begrundelse, at de kunne finde på at anstifte flere brande.

De tiltalte er sat i forbindelse med det venstreekstremistiske miljø, og striben af brandattentater er ifølge anklagemyndigheden politisk motiveret og derfor omfattet af terrorloven.

De to har indtil nu tilbragt mere end et år bag tremmer, og deres advokater har argumenteret for, at fængslingen af dem vil være urimelig langvarig.

Selve sagen skal først behandles ved Københavns Byret i oktober, og først til december ventes der dom i sagen.

Anklagemyndigheden påstår, at de tiltalte i sagen blandt andet har angrebet Kopenhagen Fur, Pelsbos Danmark, Nestlé og Saga Fur of Scandinavia.

Desuden hævdes det, at mændene med brandbomber har sat ild på PET's kantine, en af Rigspolitiets bygninger i Hvidovre og til Nordeas hovedkontor.

I nogle tilfælde opstod der brand. I andre tilfælde var der ingen større skader.

Desuden er der påstand om, at fire af mændene har forberedt angreb på blandt andet Justitsministeriet, Mærsk og Livgarden.

De to, som fortsat sidder fængslet, nægter sig skyldige. Dog har den ene erkendt sig skyldig i at ville sætte ild til Politiskolen.

Normalt beskæftiger Højesteret sig ikke med spørgsmål om varetægtsfængsling. Den slags håndteres af by- og landsretter.

Kun i særlige principielle tilfælde kan sagen komme for Højesteret, og det kræver netop en særlig tilladelse fra Procesbevillingsnævnet.

/ritzau/