Nadim er vild med kommunevåben
Samling · Mens nogle samler på kapsler eller kuglepenne, så har 13-årige Nadim fra Tilst kastet sig over kommunevåben. Han er begyndt at fotografere og samle på skiltene

Der er blevet tilbagelagt tusindvis af kilometer på de små landeveje, når 13-årige Nadim Hansen og resten af familien fra Tilst de seneste par år har holdt bilferie i Danmark.

Ruten er nemlig ikke blevet lagt efter de sædvanlige seværdigheder, men i stedet efter at få afdækket de hjørner af landet, hvor kommuneskiltene endnu ikke er blevet foreviget af Nadim og hans kamera.

Sjov interesse

»Jeg fik interessen for to år siden, da jeg hørte, at kommunerne skulle lægges sammen. Nu bliver det jo historie, så derfor begyndte jeg at tage billeder af de gamle kommuners skilte. Jeg har altid kunnet lide geografi og historie, og kommunevåbnene er jo en blanding af de to ting,« siger Nadim.

De mange billeder er samlet i to tykke fotoalbum, og på det seneste har hobbyen taget en mere pladskrævende drejning.

Op til nytåret og kommunesammenlægningerne sendte Nadim nemlig mails til alle landets kommuner for at høre, om han måtte få eller købe de kommuneskilte, der alligevel skulle tages ned.

»Der var mange, der svarede, at det var en sjov inter­esse, og at de ville forsøge at skaffe ét til mig,« siger han.

Indtil videre har han fået syv, og i vinterferien skal familien rundt og hente yderligere 10. Samtidig har han fået tilsagn om ikke færre end 24 fra det gamle Sønderjyllands Amt.

Fortællinger fanger

Det er de små fortællinger i våbnene, som fanger Nadim.

»Byvåbnet fortæller en historie i sig selv og symboliserer kommunen, som for eksempel Rønnede på Sjælland, hvor det viser de tre gamle sogne. En af mine favoritter er Spøttrups, som har et billede af Spøttrup Borg. Det er et fantastisk sted, hvor jeg har været tre gange,« fortæller han.

Selvom kommunesammenlægningerne nu er gennemført, og skiltene er taget ned ved de gamle grænser, så giver reformen også nye muligheder for Nadim og hans samlerpassion. Mange af de nye kommuner har nemlig tegnet nye, fælles våbner, og de skal naturligvis også have en plads i fotoalbummet. Så nu har Nadim og resten af familien igen noget at planlægge den næste ferie ud fra.