Naboer raser over Kina i grænsestridigheder
De bliver mere og mere aggressive, lyder kritikken af kineserne fra nervøse nabolande i regionen.

Den fremadstormende stormagt Kina bliver mere og mere konfrontatorisk over for sine naboer, når det kommer til territoriale krav.

Sådan lyder budskabet fra flere af kinesernes nabolande i kølvandet på aktuelle grænsestridigheder, der gælder retten til at tegne stregerne på landkortet.

- Det virker som om, at de bliver mere og mere aggressive for hver dag, som går, siger den filippinske udenrigsminister Albert del Rosario.

Meldingen kommer efter, at Kina og Japan er havnet midt i en strid om en fjerntliggende og ubeboet øgruppe, som Beijing kræver overherredømme over.

Begge lande hævder, at øgruppen - som hedder Diaoyu i Kina og Senkaku i Japan - tilhører dem.

Da Kinas udenrigsminister, Yang Jiechi, mødte sin japanske kollega, Koichiro Gemba, i cambodjanske Phnom Penh onsdag, gjorde han det klart, at øgruppen har tilhørt landet i "umindelige tider" og bad japanerne om at respektere det.

Også Filippinerne er havnet i territorial karambolage med Kina, og disputten handler om et område i det Det Sydkinesiske Hav.

Kineserne gør i det hele taget krav på store dele af det mægtige hav, som er hjem for vitale skibsruter og menes at være rig på olie- og gasreserver.

Spændingerne er også vokset mellem Kina og Vietnam, som beskylder kineserne for at opføre sig mere aggressivt i regionen.

/ritzau/AFP