Naboer melder ulovligt fyrværkeri
Bagmænd tjener styrtende på ulovligt fyrværkeri. Imens anmelder danskere hinanden, hvis der er mistanke om opbevaring af fyrværkeri af frygt for, at det skal eksplodere i utide.

Store containere fyldt med ulovligt fyrværkeri kommer til Danmark om sommeren. Oftest kommer de til øde landejendomme. Herefter kanaliserer bagmænd fyrværkeriet ud til mellemhandlere, som sælger de eksplosive varer videre. Det er på den måde, handlen med ulovlig fyrværkeri foregår i Danmark, forklarer lederen af informationskampagnen www.fyrvaerkeri.dk, Niels Jørgen Søndergaard.

»Det foregår på fuldstændig samme måde som med narkotika. Du vil aldrig kunne finde tilbage til bagmændene. For at få fat i ulovlig fyrværkeri, skal du kende nogle, der færdes i miljøet,« siger Niels Jørgen Søndergaard. Han tilføjer, at der er mange penge at hente på den lyssky forretning.

»Et kanonslag koster mellem 25 og 50 kroner alt afhængig af størrelsen. Det koster cirka to kroner at fremstille, så der sidder nogle bagmænd og tjener kassen på den forretning.«

I Danmark anslår Sikkerhedsstyrelsen, at ulovlig fyrværkeri udgør 10 procent af det samlede fyrværkerimarked.

Siden ulykken på fyrværkerifabrikken i Seest i 2004 er danskerne blevet bekymrede for at opbevaret fyrværkeri skal eksplodere i utide. Det har fået et stigende antal danskere til at anmelde personer, hvis der er mistanke om, at de opbevarer fyrværkeri.

»Ulykken i Seest har helt klart rykket ved folks tolerancegrænser, og danskerne er blevet bange for, hvad der kan ske. Særligt lige efter ulykken modtog vi mange anonyme henvendelser,« siger kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen, Dorthe G. Rasmussen.

De mange henvendelser fra borgere var med til, at politiet i 2004 beslaglagde 170 ton fyrværkeri.

»Efter ulykken i Seest var mange borgere ekstra opmærksomme. Vi håber, at ulykken i Thisted vil få samme effekt i år, da vi er meget afhængige af tip fra folk,« siger politimester i Næstved, Jesper Vorstrup Rasmussen, som samtidig er formand for fyrværkerigruppen, myndighedernes særlige enhed til bekæmpelse af ulovligt fyrværkeri.