Når mareridt slår ihjel
Søvnverdenen ? To tredjedele af de folk, der prøver at begå selvmord, lider af hyppige, alvorlige mareridt, viser et nyt svensk studie. Den tredjedel af vores liv, vi lever i søvnen, har enorm indflydelse på vores hverdag, siger søvnforsker

Angsten sidder dybt i kroppen længe efter man er vågen, og det kan være svært at skelne virkelighed fra drøm. Eller fra mareridt. Og hvis man ofte lever i en ond og surrealistisk verden om natten, så kan det muligvis også være meget svært at holde livet ud om dagen.
I hvert fald har svenske forskere nu fundet ud af, at der en meget stærk sammenhæng mellem selvmordstanker og hyppige mareridt.
Nisse Sjöström og hans kolleger ved Sahlgrenska Universitetshospital i Göteborg undersøgte 165 patienter mellem 18 og 68, som havde forsøgt at begå selvmord. Næsten 90 procent af patienterne havde generelt problemer med søvnen. For 66 procent af patienterne var mareridtene en hyppig del af deres natteliv.
Hvad mere interessant er, at forskerne også fandt, at mareridtene gav en fem gange øget risiko for trang til selvmord – uafhængigt af om patienterne i forvejen også led af depression eller en anden psykisk sygdom eller ej.