Når mægtige mænd forhandler i medierne
Overenskomst · Op til overenskomstforhandlingerne bruger de forskellige parter medierne i et strategisk spil, der er nøje planlagt i måneder

Da den magtfulde LO-formand Hans Jensen onsdag aften tonede frem på DR og for første gang satte præcise tal på, at arbejdstagerne ved overenskomstforhandlingerne kræver en lønforhøjelse på fire procent – eller 10.000 kroner om året – for medlemmerne, var det ikke tilfældigt.

Og da 3F’s transportgruppe under LO-familien torsdag morgen erklærede sig »stærkt utilfredse« og gik i medierne med følgende overskrift på DRs hjemmeside »Chauffører undsiger LO-formanden,« var det heller ikke tilfældigt.

Planlagt spil

Begge dele er et nøje planlagt spil, hvor LO viser sin modpart i lønforhandlingerne, arbejdsgiverne, at der er uro på bagsmækken. Og medierne er den nødvendige mellemmand i dette spil, fastslår professor i statskundskab Ove K. Pedersen fra Københavns Universitet.

»Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri kan se, at det er interne konflikter i LO-familien. Modparten kan se, at der er problemer med den interne koordination af krav. På den måde kan LO fortælle sin modpart, at forhandlingerne ikke bliver lette, selvom LO kommer med et ansvarligt udspil,« siger han.

Han kalder mediernes dækning og spalteplads op til forhandlingerne for »et koldt, strategisk spil fra de forskellige parters side.«

I flere måneder har medierne haft historier, der skal gøde jorden for de igangværende overenskomstforhandlinger. Vismændene, økonomer, regeringen, Dansk Industri, LO ja stort set alle parter har meldt ud, hvad de forventer:

»Regeringen og bankerne har nu i flere omgange i dette forhandlingsspil signaleret i medierne, at de frygter en lønfest, fordi den positive økonomiske udvikling gør, at lønmodtagerne vil stille store lønkrav. LO har så svaret tilbage, at de er en seriøs forhandlingspartner, der tager hensyn til samfundsøkonomien eksempelvis med deres seneste udspil,« siger Ove K. Pedersen.

Signal til baglandet

Men når LO melder deres krav ud i fjernsynet onsdag aften i bedste sendetid, er det også et signal til baglandet, om at forventningerne til lønstigninger ikke skal være urealistiske.

Så medlemmerne forberedes på resultatet, siger ekstern lektor i politisk kommunikation på Roskilde Universitetscenter (RUC) Rasmus Jønsson:

»LO skal også bevise, at de er forhandlingsduelige og ansvarlige over for medlemmerne, der jo i disse år siver fra fagbevægelsen. I tv når LO bredt ud og viser, at de vil kæmpe arbejdernes sag som ansvarlige og forhandlingsduelige. Det nytter jo ikke noget, at de kommer med helt urealistiske krav, så medlemmerne bagefter vil blive slemt skuffede,« siger han.

De seneste overenskomstforhandlinger i 2004 endte med en lønfremgang på tre procent. Dermed får Hans Jensen også fortalt arbejdsgiverne, at der skal lidt mere i lønposen denne gang.

Forhandlingerne begyndte i fredags mellem Dansk Industri og CO-Industri. Mandag havde forhandlerne fra HTS Arbejdsgiverforeningen og 3F deres første møde om en ny overenskomst på transportområdet.