Mystiske opkald: Danskere forsøgt franarret personlige oplysninger
Man skal have en vis skepsis over for fremmede numre, der ringer. Især hvis de er udenlandske. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Falske Microsoft-medarbejdere forsøger at få adgang til folks computere for at franarre dem deres private oplysninger.

Det er blevet almindeligt udbredt, at folk oplever at modtage opkald fra en, der hævder at arbejde for Microsoft. De hævder, at der er noget galt med modtagerens computer og forsøger på den måde at lokke privatoplysninger ud af vedkommende. Det skriver TV2 Østjylland.

- De forsøger at få folk til at installere malware på deres egne computere. Formålet med det kan være at tage folks data som gidsel, så de kan afpresse dem. De kan også bruge computeren til ’mining’ af kryptovaluta, siger chef for DKCERT, Henrik Larsen, til TV2 Østjylland.

Sådan skal du forholde dig

Ifølge Henrik Larsen er det tilfældigt, hvem der bliver udsat for opkaldene. Han råder til, at man er skeptisk over for mystiske opkald og afbryder samtalen, så snart det virker bare en smule mistænkeligt. Det gælder især udenlandske telefonnumre.

Hvis man alligevel er så uheldig, at man får indstalleret denne malware på sin computer, skal man hurtigst muligt have fat i en, der kan gendanne computeren. Her er det vigtigt at have en backup af sine filer.

TV2 Østjylland har også været i kontakt med forebyggelseschef hos Det Kriminalpræventive Råd, Christina Hviid. Hun råder til, at man ikke ringer tilbage til numre, man ikke kender, da man på den måde kan risikere at blevet takseret for en høj opkaldsafgift, der kan blive meget dyr.