Mystisk grønt væsen fundet i dansk bugt
Takket være bedre mikroskoper er forskere i dag i stand til at opdage væsener, der før var umulige at få øje på. Foto: Colourbox
Forskere undrer sig over en amøbe fra Nivå Bugt, der hverken er plante eller dyr.

"Vi ser nu flere og flere eksempler på, at den gamle opdeling af de levende organismer i dyr og planter er alt for simpel."

Sådan lyder konstateringen fra botanikforsker Øjvind Moestrup efter fundet af et mystisk væsen i Nivå Bugt - et dyr, som hverken er dyr eller plante.

»Den er grøn, og den lever nede på bunden af havet. Vi ved næsten ingenting om den, for vi kan ikke få den til at gro i laboratoriet. Vi kan fodre den, og den spiser - men efter et par måneder dør den. Vi ved ikke hvorfor,« siger professor Øjvind Moestrup til videnskab.dk.

Mesodinium chamaeleon, som væsenet hedder, er endnu et eksempel i rækken af amøber, som forskere har svært ved at kategorisere.

Det mærkelige ved væsenet er, at det både får sin energi på samme måde som dyr gør, altså ved at spise andre organismer, men også er i stand til at lave fotosyntese som en plante.

Fundet fra Nivå Bugt er ligesom andre amøber blevet opdaget i de seneste år, fordi man nu har adgang til bedre mikroskoper, der gør det muligt at se dem.

Kilde: videnskab.dk