Myndigheder mangler kontrol med omskæringer
Sundhedsstyrelsen kontrollerer ikke omskæringer, der sker uden for en lægepraksis. Uacceptabelt, lyder det.

Ifølge Sundhedsstyrelsens regler skal der altid være en læge til stede, når små drenge bliver omskåret.

Men omskæringer, som bliver foretaget privat og uden for en lægepraksis, sker, uden at de danske sundhedsmyndigheder kontrollerer, om lægen er der.

Derfor har Sundhedsstyrelsen ingen indsigt i, om omskæringerne bliver udført korrekt eller giver alvorlige komplikationer. Det skriver Politiken fredag.

Langt de fleste omskæringer i Danmark foretages på muslimske og jødiske drengebørn, men hvor muslimske omskæringer oftest foregår hos en autoriseret læge, er det overrabbinerens opgave at foretage jødiske omskæringer.

Dette må ifølge reglerne kun ske under tilstedeværelse af en læge. Men Sundhedsstyrelsen tager ikke på eget initiativ ud for at kontrollere de private omskæringer, forklarer overlæge ved Sundhedsstyrelsen Torben Hærslev til Politiken.

- Vi fører kun tilsyn med læger og autoriserede sundhedspersoner i Danmark. Vi fører ikke tilsyn med rabbinere, siger han.

At der ikke føres nogen kontrol med omskæringerne, ryster overlæge ved Statens Serum Institut Morten Frisch.

- Det er helt og aldeles uacceptabelt. Det umuliggør jo, at man kan føre kontrol og opsyn med omskæringerne, siger han til Politiken.

Også politikere og Lægeforeningen er bekymrede over den manglende kontrol med omskæringerne.

- Det er et klart problem, for så lever man ikke op til dokumentationsforpligtigelserne. Ved komplikationer skal de ansvarlige kunne findes, siger næstformand i Lægeforeningen, Poul Jaszczak, til Politiken.

/ritzau/