Myanmars mareridt får råd fra stjernerne
Diktatoren Than Shwe står bag etniske udryddelser og tortur. Sidste år flyttede han Myanmars hovedstad efter råd fra astrologer.

Klokken 6.37 en søndag morgen sidste år forlod hele regeringen og samtlige embedsmænd Myanmars hovedstad Yangon og flyttede 320 kilometer mod nord. Til en lille landsby, som landets diktator, militærmanden Than Shwe, havde besluttet, skulle være landets nye regeringsby. Embedsmændene fik to dages varsel – og hvis de nægtede at flytte med, blev de smidt i fængsel.

Rygter i regionen lyder, at den overtroiske general i det tidligere Burma havde fået at vide af en astrolog, at Yangon ikke længere var god for diktatoren. Derfor er Myanmars hovedstad i dag en lille by i junglen ved navn Nay Pyi Daw – »Kongens Hjem«. Andre rygter siger, at den paranoide leder frygtede et amerikansk angreb eller var bange for et oprør over stigende olie- og rispriser i Yangon.

En paranoid politiker

Som altid i Than Shwes styre er det svært at finde frem til sandheden. Myanmar har i hans regeringstid udviklet sig til et af verdens værste og mest lukkede diktaturer. Siden han kom til magten i 1992, er økonomien gået i stå, flere hundrede tusinde medlemmer af etniske mindretal er enten blevet fordrevet eller dræbt og kritiske journalister er blevet fængslet. Og så er der nobelprisvinderen Aung San Suu Kyi, som vandt landets eneste demokratiske valg i 1990. Hun sidder stadig i husarrest.

»Oppositionen beskriver ham som en paranoid politiker, som er utroligt bange for at afgive bare en lille smule af magten. Han er vokset op i militærstaten, og han mener, at militæret er det eneste, der kan holde sammen på Myanmar,« siger Mikael Gravers, der er antropolog og har beskæftiget sig med Myanmar i mange år.

Bryllup til millioner

Som det er kutyme for diktatorer, giver Than Shwe nærmest aldrig interview, og man ved kun lidt om hans privatliv. Tidligere militærvenner beskriver ham som en simpel og ærlig mand, der ikke har den store karisma.

Hans kone bruger penge hurtigere, end en burmeser kan nå at sige »menneskerettighedsovergreb«, og hans familie er de seneste år begyndt at opføre sig mere og mere som en reel kongefamilie.

Tidligere på året slap en videoptagelse fra diktatorens datters bryllup ud og blev lagt på internettet. Hvis burmeserne havde haft fri internet-adgang, kunne de her have se datteren bære tunge diamantkæder købt med statens penge og modtage gaver for millioner af kroner.

Men Myanmars befolkning bliver holdt i et jerngreb at militærstyret, og trods amerikanske sanktioner er der ikke tegn på, at Than Shwe er svækket.

I hans nye hovedstad er der for nylig blevet rejst store statuer af Myanmars gamle konger. En handling, som Mikael Gravers peger på, at nogle fortolker som et symbol på fremtiden:

»Det kan være, at han forsøger at lave sit eget dynasti«.