Muslimer og jøder frygter omskæringsforbud
Debatten om omskæring af drengebørn er blusset op igen. Muslimer og jøder frygter for religionsfriheden.

Danske muslimer og jøder frygter for deres religionsfrihed, hvis omskæring af drengebørn bliver forbudt i Danmark.

- I Islam er det er ganske væsentligt ritual. Det er ikke obligatorisk, men det er en meget stærk tradition. Et forbud vil blive taget meget alvorligt, siger imam Abdul Wahid Pedersen.

For jøder er omskæring et kardinalpunkt i jødedommen.

- Et forbud mod omskæring svarer til at sige: "Tak, fordi der har været jøder i Danmark i 400 år, nu kan I godt tage af sted, siger overrabbiner Bent Lexner til Kristeligt Dagblad.

I Köln har en domstol afgjort, at en konkret omskæring af en dreng var vold, og ikke burde være sket, før drengen var gammel nok til selv at træffe en beslutning.

Men den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har netop slået fast, at jøder og muslimer frit kan praktisere deres religion, herunder omskæring af drenge.

I Danmark ønsker både Venstre og Dansk Folkeparti en redegørelse af de sundhedsfaglige, sociale og retslige konsekvenser, fordi der er mange hensyn at tage.

Men partierne er mest stemt for et forbud.

Socialdemokraterne ønsker en redegørelse og fordomsfri debat om der fortsat skal være en undtagelse i sundhedsloven, som åbner mulighed for omskæring af drengebørn.

Folketingsgruppen er delt i spørgsmålet omskæring.

Enhedslisten er anderledes stålfast.

- Vi går ind for et forbud mod omskæring. Mennesker skal selv tage stilling til, om de vil omskæres eller ej. Omskæring kan også give helbredsmæssige problemer, siger kirkeordfører Jørgen Arbo-Bæhr.

Ifølge Abdul Wahid Pedersen kommer debatten om omskæring op med fire til fem års intervaller.

- Men debatten er tilspidset nu. Den har nok fået en større dimension, set i lyset af det der er sket i Tyskland, siger han.

/ritzau/