Administration 

Muskelhunden - en bidsk bidemaskine

Danmarks omtrent 20.000 kamphunde bliver udsat for forbud og truet med lovindgreb, fordi nogle af dem bider, truer og skræmmer både mennesker og dyr. Således ligner muskelhunden underklassens nye statussymbol, men er det ejeren eller hunden, den er gal med?

Af Rene Fredensborg, refr@avisen

De lystrer på navne som Sherif, Tyson eller Satan og tilhører en race, som man bestemt skal skue på hårene.

For man kalder dem kamphunde. Eller det mere neutrale ¿ muskelhunde. Kendere kender dem som Molosser-hunde, og på stamtavlen står der Amstaff, Bullterrier eller Dogo Argentino. Men for de fleste danskere sorterer de slet og ret under kategorien frygtindgydende .

For har man ikke selv stået ansigt til snude med dens kraftige kæbeparti, så har medierne haft masser af historier om overfald og skambid på både mennesker og dyr.

Mange sager 

Vojens: En 6-årig pige bliver bidt så voldsomt i baghovedet af sin morbrors Staffordshire, at hovedbunden bliver revet op, så hud og hår hænger i en lap foran hendes øjne.

Maribo: En 34-årig fødselar i Maribo får hele ansigtet bidt af, efter at hans ¿ven¿ lader sin Mastino Napoletano angribe.

Nørrebro: En politimand bliver bidt i skridtet af en kamphund.

Roskilde: En gravhund i snor bliver dræbt af en kamphund uden snor.

Skrækhistorier er der masser af. Både i Frankrig, England og Sverige er børn blevet bidt ihjel. Derfor har svenske politikere vedtaget en lov, der gør det muligt at forbyde enkeltpersoner at eje hunde. Den model vil de danske socialdemokrater have indført, men herhjemme nøjes debatten indtil videre med at være godt og grundigt ophedet.

Flere forbud 

I visse almennyttige boligselskaber har man dog indført et forbud. I Fåborg blandt andet. Og senest i Slagelse, hvor beboerne i den såkaldte Nordbyen har sagt stop for flere kamphunde i lejlighederne efter år med adskillige overfald og tiltagende utryghed. Et no go-indeks over særligt brutale racer er udarbejdet. Dem, der i forvejen har sortlistede hunde, får lov at beholde dem, men nye må ikke anskaffes.

Går man en tur i området, vil man opdage, at det særligt er omkring det lokale kiosktorv, at de uheldige elementer hænger ud - sammen med deres tobenede venner. Spørger man de forbipasserende, ser de dog hellere, at man forbyder ejerne. For det er dem, der tyranniserer bydelen. Hunden er bare et redskab. En potensforlænger. En magtfaktor.

Fortorvsrydder

Den holdning kender dyreadfærdskonsulent Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub alt til. Hundeejernes sammenslutning har modtaget massevis af henvendelser fra både bekymrede borgere og hundeejere, hvis små tæppetissere for alvor lever op til øgenavnet, når de løber ind i deres kæbekraftige artsfæller. For kamphundene skaber frygt i begge ender af hundesnoren. 

»De her hunde er farlige og udgør et stort problem, hvis de er i forkerte hænder. Det vil sige hos uheldige elementer, der enten er uvidende eller med skumle hensigter godt kan lide at rydde fortovet, når de er ude at gå tur. Det er sygt og afstumpet,« siger Lise Lotte Christensen, der i samme åndedrag gerne vil påpege, at der er masser af fornuftige ejere af muskelhunde, som bliver stillet i et dårligt lys af det ansvarsløse segment.

»De her hunde kan sagtens være søde og sociale. Men for andre er de det, vi kalder for hunde med hækspoiler (en slags vinge, der sættes bag på racerbiler, red.). Altså hunde, der passer til en sænket undervogn, og som er helt i den anden ende af Paris Hilton med hund -spektret. Her giver man hunden et bredt halsbånd på og sender et meget bestemt, faretruende signal til omverdenen.«

Men er det hunden eller manden, den er gal med?

»Det er en kombination af hunden og manden i den anden ende. Problemet er, at hunden kan udvise artsfælle-aggression i forhold til de hunde, den møder. Og hvis den bider en hund, er det altid den anden, der er taber. Fordi de er så fysisk stærke og enormt intense i deres kamp,« forklarer dyreadfærdskonsulenten.

Bidemaskine-register

Faktisk kan det være næsten umuligt at vriste en kamphund fri, når den først har fået bidt sig fast. Fordi racen historisk set er fremavlet til at udføre funktioner, hvor de enten skal bevogte eller fastholde store jagtbytter, for eksempel vildsvin. Med Lise Lotte Christensens ord er kamphunden nu arbejdsløs , og er i stedet blevet selskabshund selvom kriger-genet stadig ligger lige under overfladen. Især, hvis hunden er ulovlig importeret fra eksempelvis Østeuropa, hvor der stadig er udbredt tradition for hundekampe.

Hos Dansk Kennel Klub forsøger man løbende at overbevise justitsministeren om at indføre snorepligt til de muskuløse køtere. Politiet bakker op.

Deriblandt leder af Ishøj Nærpoliti, Palle Blak Pedersen, der efterlyser et nationalt synderegister til de hunde, der er ude af kontrol.

»Hvis hunden flytter til en anden politikreds, kan vi ikke længere holde styr på den,« siger Blak, som selv har succes med at opsøge de cirka 60 Ishøj-borgere, der i de seneste år er hoppet med på muskel-dillen.  

»Vi har mange herude, der synes, de selv bliver en del mere bredskuldrede, når de går rundt med sådan en potensforlænger af en bidemaskine Men en muskelhund er netop ikke en klappekage-hund - man skal vide, hvad for en krabat, man har med at gøre. Derfor har vi taget os en lille hundesnak med de forskellige ejere,« forklarer Palle Blak.

Det virker, siger politimanden. Det er altså hos det lokale politi, at kamphunds-problemet indtil videre ligger begravet. I hvert fald, når hundens bedste ven er et menneske, der skal holdes i kort snor.

faktaboks

Klagerne over de såkaldte kamphunde stiger, fordi de er aggressive og skaber frygt.

Flere boligselskaber har allerede indført forbud, ligesom flere hundeforeninger siger nej til at lade kamphunde deltage i træningen.

Også dyreinternaterne må ofte afvise kamphunde fra ejere, der ikke kan håndtere dem. For internaterne kan ikke finde nye, egnede ejere. 

Antallet af hunde, der bliver aflivet på grund af aggression er stigende. Muskelhundene er ifølge Danske Kennel Klub overrepræsenteret i statistikken.

Mindst 5000 danskere må hvert år på skadestuen efter bid. Hver tredje bid stammer fra store hunde, herunder Schæfer, Dobermann og Rottweiler.

Der er officielt registreret 6000 muskelhunde, men Dansk Kennel Klub skønner, at det samlede antal er cirka 20.000. Blandt andet på grund af illegal import.

To hunderacer, Pitbull Terrier og den mere sjældne japanske Tosa, blev forbudt med den nye hundelov fra 2003.

Her fik politiet også ret til at gribe ind og aflive farlige eller truende hunde. Socialdemokratiet foreslår ny lov, der kan forbyde visse personer retten til at holde hund. 

ida wohlert tv-vært på seng
Kendte

Ida Wohlert:

Amok på fartbølle

politibil - Drenge anholdt for at overfalde teenager med machete
Krimi

Drenge overfaldt teenager med machete

Corona: Alle restriktioner på vej væk
Nyheder

Så sker det: Alle restriktioner på vej væk

En fine stikker op af vandet
Dyreliv

Sjælden hval har forvildet sig ind i Kolding Fjord

Boris Johnson ser forvirret ud
Nyheder

Britisk politi undersøger Boris Johnson

Byretten i København
Krimi

Tiltalt for trafikdrab kørte som på en gokartbane

en mand på en talerstol
Nyheder

Dobbeltlivs-formanden er ude af 3F 

Krimi

Chef i stort selskab risikerer fængsel 

En mand foran en Rolls-Royce
Biler

De unge og rige køber Rolls-Royce

En smuk kvinde i blomstret kjole
Kendte

DR-stjerne er blevet mor for anden gang

Bob Dylan med hat på scenen
Kendte

Bob Dylan scorer milliarder

En mand i dynejakke i en port
Nyheder

Martin Henriksen trækker sig fra DF

Nyhavn med frossent vand i kanalen
Nyheder

Danmark er mindst korrupt i verden 

et hangarskib
Krimi

Kampflyulykke på hangarskib

lene beier smiler
Kendte

Coronaramt Lene Beier:

Føles som en elefant

på brystkassen

kvinde kigger på tom væg
Nyheder

Kunstner tog pengene:

Nu overvejer han

at kræve erstatning

mand sidder i køkken
Kendte

Kendiskok er gået

konkurs

mand taler
Nyheder

Medie: 3F-ledelse

har kendt til dobbeltliv

siden december

håndboldspillere i aktion
Sport

Sjette sejr på stribe:

Danmark klar til

EM-semifinalen

mand taler i mikrofon
Nyheder

Skal han fortsætte?

Medlemmer kan afgøre

3F-formands fremtid

Sport

Cykelstjerne indlagt:

Kolliderede med bus 

Prinsesse Athena i sneen med lyserøde ørevarmere på
Kongelige

Dronningens yngste

barnebarn fylder år:

Se de nye billeder

kvinde taler på pressemøde
Corona

Nu kan du afbryde

selvisolation efter

fire dage

håndboldspillere i aktion
Sport

Matchbold til Danmark

En tilfrosset bil.
Biler

nemt og billigt

kan du selv lave

frostfjerner til bilen

Tomme lattergaspatroner ligger på jorden
Nyheder

Stor fangst af

ulovligt lattergas

Nyheder

Krisemøde: Formandens

dobbeltliv skal drøftes 

Blå blink på en politibil
Krimi

Politi: Ingen sammenhæng

mellem tre dødsbrande

Et symbol på en skaldespand
Helt vildt

Fandt 20 millioner

i sin skraldespand

Morten Messerschmidt på talerstolen
Nyheder

Sur Messerschmidt:

Stop personangreb 

Alle deltagerne posere i militærtøj rundt om og i en jeep.
Film og TV

Her er de 12 nye

stjerner i trøjen

Prins Nikolai sammen med grevinde Alexandra i sommer.
Kongelige

Prins Nikolai

rydder forsiden

Et aldrende par på gåtur hun holder i hans arm.
Nyheder

De fleste pensionister

er millionærer 

Et fly i luften med hjulene nede
Nyheder

Overlever 11 timer i

luften skjult i næsehjulet

Cleo Smith på armen af sin mor
Nyheder

Mand erklærer sig skyldig

i at have bortført fireårig

Christian Eriksen
Sport

Eriksen enig med ny klub

personer i vadet ved en kyst
Sundhed

Sådan kan du overvinde din vandskræk

Giulio Burattini
Nyheder

Vildsvin dræber jæger

Marie Krarup
Nyheder

Profil om Messerschmidt:

Han har ikke de store lederevner

Blomster på gerningssted
Krimi

Samlever fængslet for drab i Ebeltoft

Morten Messerschmidt på scenen
Nyheder

Messerschmidt vinder formandsvalg

Amalie Szigehty
Kendte

Amalie hårdt ramt af corona

billede fra Knutby
Krimi

18 år efter

bizar drabssag:

Præst løsladt

MitID-logo
Nyheder

Kort frist: Det skal du vide inden skiftet til MitID

kroen set fra gaden
Nyheder

Ulækkert: Hundehår og cigaretskodder på kroen

Pia Kjærsgaard
Nyheder

Pia K. inddrager dele af partitoppen i sag om mulig EU-svig

bent
Krimi

Bent bor tæt på dræbt kvinde: - Tænk at blive myrdet på den måde

bil i brand
Biler

Risiko for brand
er høj i hybridbiler

Mille Dinesen.
Kendte

Mille Dinesen:
Diagnose vendte op
og ned på det hele

uffe elbæk foran christiansborg
Kendte

Uffe Elbæk

erkender svigt

politibil foran hus
Krimi

50-årig kvinde dræbt med kniv

kandidater i studiet
Nyheder

I dag: Sådan vælger Dansk Folkeparti ny formand

Thomas Helmig har mistet sin far.
Kendte

Helmig i sorg:

Har mistet sin far

roer 75 år atlanten
Nyheder

75-årig fransk roer død: Ville krydse Atlanten

Per Christensen Formands dobbeltliv udløser krisemøde i 3F-hovedbestyrelse
Nyheder

Formands dobbeltliv udløser krisemøde

håndbold vi slår kroatien
Sport

Sejr igen: Fem på stribe 

Kvinde faldt ud af vindue: 35-årig samlever varetægtsfængsles
Krimi

Kvinde faldt ud af vindue:

Samlever fængslet

reklame a380 fly og stuntkvinde
Helt vildt

Vild video:

Står på toppen af verdens højeste bygning

Røde Kors: En halv million til tsunamiramte Tonga
Nyheder

Røde Kors: Sender million-hjælp til Tonga

Over 36.000 bekræftede smittetilfælde med coronavirus
Nyheder

Corona: Flere end 

36.000 nye smittede

skærmbillede fra kampagne
Corona

Skjuler vaccinevideoer

i børnespil

løve ligger ved sten
Dyreliv

Dansk zoo afliver

ung løve

pengesedler og mønter på et bord
Livsstil

Februar er kort og billig:

Sådan bruger du det

økonomiske pusterum

biluheld med flere biler involveret
Kendte

Arnold Schwarzenegger

i voldsom trafikulykke 

par poserer og smiler
Nyheder

Drab opklaret:

Kæresten har indrømmet

mand med tørklæde
Kendte

Færdig med festival:

Poul Krebs stopper

politiker interviewes
Nyheder

Thulsen Dahl:

DF's nekrolog bliver

gjort til skamme

billede af gade
Krimi

Kvinde faldt fra 1. sal

- samlever anholdt

badmintonspillere sidder på podie med trofæ
Sport

Sport 2021:

Viktor løb med det hele

to tennisspillere hilser på hinanden
Sport

Efter stort drama:

Tauson ude af

Australian Open

Iñaki Urdangarín ses her med sin kone, Cristina, bag det spanske kongepar, Felipe og Letitzia.
Kongelige

Sexskandale i Spanien:

Kongens svoger

erkender affære

gammelt fyrskib
Nyheder

110 år gammelt fyrskib til salg - for én krone

Mødre venter i 2019 i ængstelse, om der er nyt om deres bortførte børn fra en skole i Chibok
Nyheder

20 børn bortført

Kræftafdeling på hospital
Nyheder

Flere danskere lever videre efter at have fået kræft

Louie Anderson
Underholdning

Komikeren Louie Anderson er død

Henrik Qvortrup og Nanna Thoustrup
Kendte

Qvortrup skal giftes

Svar på test
Corona

Smittetal sætter rekord - igen

Lise Rønne vært tv2
Film og TV

Lise Rønne:

Scorer royalt værtsjob 

til salg en tankstation
Nyheder

Vil du prøve noget nyt:

Få din egen tankstation

brand nykøbing mors
Nyheder

Beboer i chok:

Hus totalt nedbrændt