Administration 

Muskelhunden - en bidsk bidemaskine

Danmarks omtrent 20.000 kamphunde bliver udsat for forbud og truet med lovindgreb, fordi nogle af dem bider, truer og skræmmer både mennesker og dyr. Således ligner muskelhunden underklassens nye statussymbol, men er det ejeren eller hunden, den er gal med?

Af Rene Fredensborg, refr@avisen

De lystrer på navne som Sherif, Tyson eller Satan og tilhører en race, som man bestemt skal skue på hårene.

For man kalder dem kamphunde. Eller det mere neutrale ¿ muskelhunde. Kendere kender dem som Molosser-hunde, og på stamtavlen står der Amstaff, Bullterrier eller Dogo Argentino. Men for de fleste danskere sorterer de slet og ret under kategorien frygtindgydende .

For har man ikke selv stået ansigt til snude med dens kraftige kæbeparti, så har medierne haft masser af historier om overfald og skambid på både mennesker og dyr.

Mange sager 

Vojens: En 6-årig pige bliver bidt så voldsomt i baghovedet af sin morbrors Staffordshire, at hovedbunden bliver revet op, så hud og hår hænger i en lap foran hendes øjne.

Maribo: En 34-årig fødselar i Maribo får hele ansigtet bidt af, efter at hans ¿ven¿ lader sin Mastino Napoletano angribe.

Nørrebro: En politimand bliver bidt i skridtet af en kamphund.

Roskilde: En gravhund i snor bliver dræbt af en kamphund uden snor.

Skrækhistorier er der masser af. Både i Frankrig, England og Sverige er børn blevet bidt ihjel. Derfor har svenske politikere vedtaget en lov, der gør det muligt at forbyde enkeltpersoner at eje hunde. Den model vil de danske socialdemokrater have indført, men herhjemme nøjes debatten indtil videre med at være godt og grundigt ophedet.

Flere forbud 

I visse almennyttige boligselskaber har man dog indført et forbud. I Fåborg blandt andet. Og senest i Slagelse, hvor beboerne i den såkaldte Nordbyen har sagt stop for flere kamphunde i lejlighederne efter år med adskillige overfald og tiltagende utryghed. Et no go-indeks over særligt brutale racer er udarbejdet. Dem, der i forvejen har sortlistede hunde, får lov at beholde dem, men nye må ikke anskaffes.

Går man en tur i området, vil man opdage, at det særligt er omkring det lokale kiosktorv, at de uheldige elementer hænger ud - sammen med deres tobenede venner. Spørger man de forbipasserende, ser de dog hellere, at man forbyder ejerne. For det er dem, der tyranniserer bydelen. Hunden er bare et redskab. En potensforlænger. En magtfaktor.

Fortorvsrydder

Den holdning kender dyreadfærdskonsulent Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub alt til. Hundeejernes sammenslutning har modtaget massevis af henvendelser fra både bekymrede borgere og hundeejere, hvis små tæppetissere for alvor lever op til øgenavnet, når de løber ind i deres kæbekraftige artsfæller. For kamphundene skaber frygt i begge ender af hundesnoren. 

»De her hunde er farlige og udgør et stort problem, hvis de er i forkerte hænder. Det vil sige hos uheldige elementer, der enten er uvidende eller med skumle hensigter godt kan lide at rydde fortovet, når de er ude at gå tur. Det er sygt og afstumpet,« siger Lise Lotte Christensen, der i samme åndedrag gerne vil påpege, at der er masser af fornuftige ejere af muskelhunde, som bliver stillet i et dårligt lys af det ansvarsløse segment.

»De her hunde kan sagtens være søde og sociale. Men for andre er de det, vi kalder for hunde med hækspoiler (en slags vinge, der sættes bag på racerbiler, red.). Altså hunde, der passer til en sænket undervogn, og som er helt i den anden ende af Paris Hilton med hund -spektret. Her giver man hunden et bredt halsbånd på og sender et meget bestemt, faretruende signal til omverdenen.«

Men er det hunden eller manden, den er gal med?

»Det er en kombination af hunden og manden i den anden ende. Problemet er, at hunden kan udvise artsfælle-aggression i forhold til de hunde, den møder. Og hvis den bider en hund, er det altid den anden, der er taber. Fordi de er så fysisk stærke og enormt intense i deres kamp,« forklarer dyreadfærdskonsulenten.

Bidemaskine-register

Faktisk kan det være næsten umuligt at vriste en kamphund fri, når den først har fået bidt sig fast. Fordi racen historisk set er fremavlet til at udføre funktioner, hvor de enten skal bevogte eller fastholde store jagtbytter, for eksempel vildsvin. Med Lise Lotte Christensens ord er kamphunden nu arbejdsløs , og er i stedet blevet selskabshund selvom kriger-genet stadig ligger lige under overfladen. Især, hvis hunden er ulovlig importeret fra eksempelvis Østeuropa, hvor der stadig er udbredt tradition for hundekampe.

Hos Dansk Kennel Klub forsøger man løbende at overbevise justitsministeren om at indføre snorepligt til de muskuløse køtere. Politiet bakker op.

Deriblandt leder af Ishøj Nærpoliti, Palle Blak Pedersen, der efterlyser et nationalt synderegister til de hunde, der er ude af kontrol.

»Hvis hunden flytter til en anden politikreds, kan vi ikke længere holde styr på den,« siger Blak, som selv har succes med at opsøge de cirka 60 Ishøj-borgere, der i de seneste år er hoppet med på muskel-dillen.  

»Vi har mange herude, der synes, de selv bliver en del mere bredskuldrede, når de går rundt med sådan en potensforlænger af en bidemaskine Men en muskelhund er netop ikke en klappekage-hund - man skal vide, hvad for en krabat, man har med at gøre. Derfor har vi taget os en lille hundesnak med de forskellige ejere,« forklarer Palle Blak.

Det virker, siger politimanden. Det er altså hos det lokale politi, at kamphunds-problemet indtil videre ligger begravet. I hvert fald, når hundens bedste ven er et menneske, der skal holdes i kort snor.

faktaboks

Klagerne over de såkaldte kamphunde stiger, fordi de er aggressive og skaber frygt.

Flere boligselskaber har allerede indført forbud, ligesom flere hundeforeninger siger nej til at lade kamphunde deltage i træningen.

Også dyreinternaterne må ofte afvise kamphunde fra ejere, der ikke kan håndtere dem. For internaterne kan ikke finde nye, egnede ejere. 

Antallet af hunde, der bliver aflivet på grund af aggression er stigende. Muskelhundene er ifølge Danske Kennel Klub overrepræsenteret i statistikken.

Mindst 5000 danskere må hvert år på skadestuen efter bid. Hver tredje bid stammer fra store hunde, herunder Schæfer, Dobermann og Rottweiler.

Der er officielt registreret 6000 muskelhunde, men Dansk Kennel Klub skønner, at det samlede antal er cirka 20.000. Blandt andet på grund af illegal import.

To hunderacer, Pitbull Terrier og den mere sjældne japanske Tosa, blev forbudt med den nye hundelov fra 2003.

Her fik politiet også ret til at gribe ind og aflive farlige eller truende hunde. Socialdemokratiet foreslår ny lov, der kan forbyde visse personer retten til at holde hund. 

helle thorning schmidt i grøn jakke
Nyheder

Blondinens betragtninger:

Helle Thorning springer ud

som forfatter

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne

vil kun imponere

én dommer

hund med åben mund
Dyreliv

76-årige Alice blev
bidt af rottweiler: 
Nu skal den aflives

tv-skærm
Film og TV

Lyver du også om

dine streamingvaner? 

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Vinder 2 millioner:

Vil købe støvsuger

og kaffemaskine

mand på strand
Nyheder

Sommeren vender tilbage

i weekenden

mennesker på golfbane
Kendte

Harry Potter-stjerne

kollapser under kendiskamp 

camilla nørgaard poserer
Kendte

Nyt job

til TV2-vært

Nyheder

Tidligere toppolitiker trækker sig efter brøler

Julia Roberts og Hugh Grant
Underholdning

Manden bag Notting Hill er død

Carlos i retten
Nyheder

Ny livstidsdom til terroristen Carlos

hus midt i lava
Nyheder

VILDT BILLEDE: Danskers hus omringet af lava

Bølger rammer stranden
Nyheder

Vindstød af stormstyrke rammer store dele af landet

Linda Evangelista portræt
Kendte

Indgreb gik galt:

Supermodel vansiret

portræt Svend Lings
Nyheder

Politiet efterforsker

igen selvmordslæge

Underholdning

Nissemagi på DR: Laver ny familiejulekalender

Efterlyst mand
Krimi

Mistænkt knivstikker efterlyses

Chris Anker Sørensen på cykel
Sport

Chris Anker Sørensens bror:

Vi udlevede cykeldrømmen

sammen

hashplante
Krimi

Danskere knaldet:

Gemte 780 kilo hash

i tomatdåser

caroline wozniacki smiler
Kendte

Godt nyt til fans: 
Wozniacki klar 
til sidste kamp

silas holst og lise rønne poserer
Film og TV

Silas om Lise Rønne:

Jeg er helt pjattet

med hende

indkøbskurv med grøntsager
Sundhed

Disse madvarer er

guld værd for helbredet

galakse
Helt vildt

Finder seks 
døde galakser 

færge på havet
Nyheder

Stormen aflyser

flere færger

villa set fra luften
Helt vildt

80 millioner: Dansk

milliardær sætter tre

villaer til salg

Nyheder

Medicinal-boss:

Corona er overstået

om et år

høje bølger ved strand
Nyheder

Nu rammer stormen: 
Bølger på fem meter

bil har ramt træ
Krimi

Voldsom ulykke:

Bragede frontalt

ind i træ 

En fed bil foran et stort hus
Biler

Lexus er tilbage

i Danmark

kvinde står foran bil
Nyheder

Jagten på dræbt

bloggers forlovede

fortsætter 

Pokal
Kendte

Claus Meyer:

En af de største oplevelser i mit liv

slædehunde
Dyreliv

Menneskets bedste ven: 

Guld værd i oldtiden

Nyheder

USA vil donere flere vacciner end alle andre tilsammen

Margrethe
Kongelige

Dronningen til hemmelig fødselsdag

Jes Dorph
Kendte

Jes Dorph-Petersen bliver vært igen

Chris
Nyheder

Chris Anker Sørensen: Hyldes med æresløb

Notre  dame
Nyheder

Pengene vælter ind:

Notre Dame skal genopbygges

restaurant
Mad og drikke

Spisested politianmeldt: Staten har svigtet mig

Pengesedler og mønter
Nyheder

Skrabede sig til milliongevinst - barnebarn får det halve

tilskuere
Sport

Se video: Fodboldfans jagter dommer og kaster brændende fakkel ind i hans bil

frederik og margrethe
Kongelige

Første gang i flere år: Dronningen og kronprinsen rejser udenlands

dollars-sedler
Helt vildt

Kvinde havde lagt plan for lottogevinst inden hun vandt

Krimi

Voldsom brand på bosted - en fundet død

tallerken med hummus
Mad og drikke

Du må ikke spise denne hummus

stormvejr
Nyheder

Storm på vej
- her kan den ramme

bakterier
Sundhed

Bor du i et legionella-ramt område?

Molly Egelind og kolleger
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne: Jeg har ikke følt mig specielt voksen

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret