Museum lægger værker på nettet
Det meste kunst, som Statens Museum for Kunst råder over, ser du aldrig. (Foto: Scanpix)
Nu kan du gratis downloade Hammershøi, Ancher og mange flere ikoniske malerier.

Statens Museum for Kunst vil lægge 40.000 af sine kunstværker på nettet og dermed skabe en form for onlinekunstsamling.

Statens Museum for Kunst råder over svimlende 250.000 værker, men kun 0,7 % hænger på selve museet. resten ligger og samler støv i kældrene.

– Det vil sige, at stort set hele samlingen er usynlig. Den ligger i magasiner og i kælderen. Hvis man skal se den, er den digitale vej nærmest den eneste mulighed, siger Jonas Heide Smith, som er leder af det digitale projekt til Ritzau.

Godt 30.000 af de digitaliserede værker kan fra fredag frit downloades og bruges af alle, fordi de ikke længere er beskyttet af ophavsretten. Det gælder eksempelvis værker af Vilhelm Hammershøi, skagensmaler Anna Ancher og mange flere.

Søg efter kategorier

15.000 af værkerne kan man downloade i så høj kvalitet, at de kan trykkes på eksempelvis plakater og sofapuder eller benyttes i bøger og skoleopgaver, og en særlig egenskab ved den nye onlinesamling er, at det blandt andet bliver muligt at søge efter værker med specifikke motiver som mennesker, blomster eller dyr.

Det bliver også muligt at søge efter bestemte farvenuancer eller værker, der ligner hinanden.

– Så nu har vi pludselig en hel masse emneord, der gør det langt nemmere at søge. Vores drøm er, at det skal gælde hele samlingen på 250.000 værker, siger Jonas Heide Smith.

 

via Listen To News