Multihaller er en rigtig dårlig forretning
Kultur ¿ Århuspolitikere vil have en hal med 20.000 tilskuere. Men det kan blive dyrt for kommunen, vurderer eksperter

Hvis planerne med den nye multihal i Århus er at tjene penge til byen, kan kulturrådmand Flemming Knudsen (S) godt lægge dem på hylden med det samme.

Alt taler nemlig for, at multihaller af den type, som Flemming Knudsen og en række andre byrådsmedlemmer har planer om at opføre, er en rigtig dårlig forretning.

»Det er ikke sandsynligt, at driften af en sådan hal kan løbe rundt uden store direkte eller indirekte kommunale tilskud,« siger Henrik H. Brandt, direktør for Idrættens Analyseinstitut. En stor hal vil ganske givet kunne trække arrangementer til byen, mener han. Der er bare et problem:

»Når et internationalt idrætsforbund i dag skal finde et sted at afholde et arrangement, forventer de, at de får faciliteter såsom haller stillet til rådighed af kommunen,« siger han.

Derfor skal erhvervslivet poste store summer i arrangementerne i form af sponsorater, hvis ikke kommunen skal betale gildet selv. Og det har det århusianske erhvervsliv ikke ry for, mener Henrik H. Brandt, der selv er bosiddende i Århus:

»Mange ville blive overrasket over at se, hvor stor en del af budgettet ved sådanne arrangementer, der kommer fra de offentlige kasser. Ved VM i idrætsgymnastik (der blev afholdt i Århus i oktober sidste år, red.) var det påfaldende få midler, der kom fra erhvervslivet.«

Få tilskuere

Et andet argument for en multihal er, at store arrangementer vil tiltrække mange tilskuere ¿ og dermed turistomsætning.

»Men i dag er der ikke mange sportsgrene, som kan trække 20.000 tilskuere i Århus. Slet ikke med den mediedækning, der vil være. Skal man fylde en hal af den størrelse, skal man have de rigtigt store ting. Og dem vil man kun få sjældent,« siger han. Lise Lyck, der er leder af Center for Turisme ved Handelshøjskolen i København, er også skeptisk.

»Man skal for det første være sikker på, at man kan få en stabil strøm af indtægter over en periode på mindst tre-fire år. Derudover kræver en hal af den størrelse, at der jævnligt vil komme mange tilskuere fra både København og Tyskland. Og det kræver altså virkelig store arrangementer,« siger hun.

Århus er langt fra den eneste by, der går med planer om en multihal. I Svendborg har Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, DGI, afvist at støtte en multihal med den begrundelse, at der ikke var potentielle tilskuere nok. Og i København er planerne om en stor arena stødt på grund ¿ blandt andet fordi man i Malmø er i gang med et lignende projekt.

N2|side 2