Muhammedkrise prægede Dronningens nytårstale
Uden at blive nævnt med et eneste ord var Muhammedkrisen det centrale tema for dronning Margrethes nytårstale. Danmark er blevet klogere på sig selv og verdens øvrige kulturer, sagde Dronningen

Muhammedkrisen var - uden direkte at blive nævnt - det gennemgående tema i dronning Margrethes nytårstale 2006. Uden at nævne sagens kerne talte Dronningen om, at vi i Danmark skal lære, at vores måde at leve livet på ikke er den eneste, der findes i verden. I talen slog hun fast, at danskerne skal være bedre til at fortælle, hvilke værdier, vi har, og hvorfor vi ikke vil ændre på dem. Men samtidig pegede regenten på, at Danmark ikke kan kræve, at indvandrere skal tvinges til at afvise deres egen kulturarv.

»Ingen bør forvente, at den, der kommer til et nyt sted, et fremmed land, straks skal kaste alt sit arvede gods over bord, som om det var overflødigt. Det ville let føre til, at man blev rodløs for alvor. Skal et træ plantes om, må det have et godt rodnet fra starten, så vil det også kunne suge næring til sig på sit nye sted og vokse og trives,« sagde Dronningen.

Hun mener, at Danmark er blevet klogere i året der gik. Blandt andet er vi blevet mere bevidste om vores egne værdier.

»Vi begynder at indse, at vi selv må forstå og gøre os umage for at forklare, hvad det er for nogle værdier, vort samfund bygger på, sådan at de, der endnu ikke har slået dybe rødder i Danmark, kan finde plads og finde sig til rette inden for det samfund, hvis medborgere de er blevet. Det forgangne år har nok lært os et og andet, ikke mindst om os selv. Vi véd nu bedre, hvad vi står for, hvor vi hverken vil eller kan give køb,« sagde dronning Margrethe, der for første gang siden sin nytårstale i 2002 gav en særlig nytårshilsen til indvandrerne i Danmark.

I sin hilsen håbede hun, at ’det nye år (måtte) gøre dem mere fortrolige med livet i Danmark og hjælpe dem, de ældre såvel som den opvoksende generation, til at finde sig til rette i det danske samfund’.

De udsendte i både militær og humanitære organisationer fik også en hilsen i årets tale, hvor Dronningen understregede, at de alle gør en god indsats.

»At det kan være med risiko for liv og helbred, véd vi alle, og det gør et dybt indtryk på os, når vi må sande, at nogen har betalt den højeste pris. I aften går mine tanker til hver og én, der har mistet sin mand, sin fader, en søn eller broder eller en nær ven,« sagde dronning Margrethe.

Læs også:

http://avisen.dk/temaer-dronningens-nytaarstaler-seneste-aar-311206.aspx

http://avisen.dk/dronning-margrethes-nytaarstale-2006-311206.aspx