Muhammed-tegneren skulle dræbes

Skrevet i samarbejde med Lars Lykke Jensen og Karsten Østergaard Nielsen 

Larmen ryster hele opgangen, da politiet tidligt tirsdag morgen stormer en lejlighed på Janesvej i Gellerup i Århus. Flere naboer bliver vækket og styrter forvirret ud i opgangen, mens de råber »røveri, røveri, røveri!«

Det er dog ikke et røveri, men en nøje planlagt politiaktion, som med anholdelsen af tre mænd på forskellige adresser i Århus skal forhindre et planlagt mord på Muhammedtegneren Kurt Westergaard.


LÆS OGSÅ

• Tidligere PET-chef undrer sig over PET
• Tegner portrætterede sine attentatmænd
• Tøger vil vise Muhammed som bombemand
• Mistænkte kendte tegners hjem godt
• Ville slå Muhammedtegner ihjel
• Mordtruet tegner: Jeg er vred
• Oppositionen fordømmer mordplaner
• Pia K.: Vi danskere må stå sammen
• K: grusomt angreb på ytringsfriheden


Da roen igen har sænket sig over området, løber rygterne om mordplanen mellem beboerne. Og blandt dem, som Nyhedsavisen taler med, møder den lige så stor forståelse som fordømmelse.

»Jeg synes, de skulle have slået ham tegneren ihjel. Han fortjener at dø. Det var ærgerligt, at de blev fanget først,« siger en 26-årig mand.

En af de anholdtes underboer, en palæstinensisk kvinde, tager derimod afstand fra planerne.

»Det er forfærdeligt, at nogen kan få de tanker. Han skal have en straf for at tegne Profeten, men at slå ham ihjel er forkert. Jeg har oplevet 20 års krig i Libanon, og der er ikke brug for, at flere skal slås ihjel,« siger hun.

En pakistansk kvinde hænger ud over en altan for at høre, hvad der er sket inde ved siden af, og er ikke overrasket over attentatplanerne.

»Der er mange, der vil slå tegneren ihjel. Det er forkert at tegne Muhammed sådan,« siger hun uden at tage stilling til, om hun mener, det er rigtigt eller forkert.

Ingen af naboerne kender de to anholdte tunesere særlig godt. De har holdt sig for sig selv og har ikke efterladt sig et indtryk af at have ekstreme holdninger.

Lavmælt diskussion

Få hundrede meter fra blokkene har rygtet om anholdelserne fundet over i Bazar Vest. En flok unge mænd diskuterer lavmælt, om det er rigtigt eller forkert at ville slå tegneren ihjel.

»Det var forkert at tegne Muhammed,« siger en af de unge mænd.

Han ser ud, som om han gerne vil sige noget mere, men der kommer ikke flere ord ud.

En af de andre er ikke i tvivl:

»Det er forkert, mand, med de tegninger. Han skal bare dø. Han skal sgu ikke svine profeten til,« siger han med en stemme, der ikke levner nogen rest af tvivl.

Flere af de andre i gruppen ryster langsomt på hovedet. De er alle sammen enige i, at det var forkert at lave tegningen, men straffen kan de ikke blive enige om.

»Han skal ikke dræbes,« siger en somalisk mand med meget lav stemme.

Endnu en ung mand melder sin mening, så de andre ikke kan tage fejl af hans holdning:

»Han skal lade være med at genere andre folks religion. Jeg synes, han skal dø,« siger han og går sin vej.

Gruppen bliver opløst, men diskussionen fortsætter. Også blandt resten af Gellerusp beboere.

Ifølge Rabih Azad-Ahmad, som er formand for Multikulturel Forening, er de fleste oprørte over, at bydelen igen bliver kendt som højborg for radikale tanker.

»Det skader os alle, når nogen finder på noget så tosset som det her. De fleste herude er slet ikke sådan. Vi ved godt, vi lever i et retssamfund, og jeg er rystet, når der er nogen, der mener, at han ligefrem har fortjent at dø,« siger han.