Muhammed-dokumentar er lærerig men forsimplet

Danmark

Muhammed-krisens ivrigste debattører mener, at dokumentarfilmen ’De Forbandede Tegninger’ er lærerig, men at fokus er forkert

Da over 100 demonstranter døde under voldsomme demonstrationer mod de danske Muhammed-tegninger, var det arrangeret eller godkendt af landedes myndigheder. Det fremgår af dokumentarfilmen ’De Forbandede Tegninger’, som DR1 sendte søndag aften.

Det kommer også frem i filmen, at blandt andre lederen af demonstrationerne i Iran aldrig havde set tegningerne, men handlede på anvisning fra religiøse ledere.

Filmen er interessant og lærerig, mener to af Muhammed-krisens ellers mest uenige debattører.

Fremragende interview 

- Interviewet med demonstrationslederen i Iran var fremragende. Han viste sig at være et helt almindeligt menneske, som ikke har set tegningerne, men reagerer ud fra en grundlæggende opfattelse af at være undertrykt af Vesten, siger Frank Aaen, folketingsmedlem for Enhedslisten.

Filmen er veldrejet og giver ny viden om baggrunden for protesterne, mener journalist og historiker Lars Hedegaard.

”Det var fantastisk, at han (instruktør Karsten Kjær, red.) fik fat i demonstrationslederen i Iran, som jo var en lille stakkel uden tænder, der levede af at lave demonstrationer. Filmen viser ganske tydeligt, hvordan demonstrationerne simpelthen var organiseret af regeringerne. Folk, der aldrig havde set tegningerne, blev kørt ind i busser for at deltage i afbrænding af ambassader,” siger Lars Hedegaard.

Forsimplet 

Når filmen giver indtryk af, at protesterne udelukkende blev skabt efter ordre fra religiøse og politiske ledere, er det imidlertid at forsimple tingene, mener Aaen og Hedegaard.

”Selv den mest reaktionære konge i Saudi Arabien har ikke en chance for at piske en stemning op, hvis der ikke er en grund. Og der er jo konflikten Palæstina-Israel og Irak-krigen, som gør, at selv en lille ting som tegningerne kan antænde store frustrationer,” siger Frank Aaen.

Mangler sammenhæng

Filmen giver ikke nok indblik i, hvordan hovedbagmændene samarbejder, mener Lars Hedegaard.

”Man får ikke frem, at mange af bagmændene var medlemmer af organisationen Det Muslimske Broderskab. Det er ellers noget af det mest slående nye, der kommer frem, efter at man har gravet i sagen,” siger Lars Hedegaard.

’De Forbandede Tegninger’ er en del af filmserien ’Why Democracy’ og bliver i de kommende måneder vist i 40 lande verden over.

Kendte

Cruise frygter Corona

Flygter fra Italien