Mount Everest er måske højere end antaget
Verdens højeste bjerg skal måles på ny, melder Nepals regering. Geologer hævder, at både Kina og Nepal tager fejl af højden bjerget.

Siden den første måling i 1856 har Kina og Nepal været uenige den nøjagtige højde på bjerget Mount Everest, der ligger på grænsen mellem de to lande.

Kineserne mener, at verdens højeste bjerg skal måles ud fra sit højeste klippepunkt, men nepaleserne måler det et stykke højere, hvor der ligger fire meter ekstra sne.

Sidste år blev de to parter enige om, at Mount Everest bør anerkendes som værende 8.848 meter høj - hvilket er målt ud fra snehøjden.

Men ifølge Gopal Giri, talsmand for Nepals regering, anvender kinesiske embedsmænd ofte stadig klippehøjden, og derfor har Nepal nu besluttet at lave en helt ny opmåling.

"Vi er begyndt at måle for at udrydde denne forvirring. Nu hvor vi har teknologien og ressourcerne, kan vi selv foretage målingerne," siger Giri til nyhedsbureauet AFP.

Det vurderes, at opmålingen vil tage to år, før man har et endeligt resultat.

Geologer hævder, at både Kina og Nepal kan tage fejl af højden på Mount Everest. De mener, at bjerget er højere, da Indien efterhånden er skubbet under Kina og Nepal på grund af skiftende kontinentaleplader.

I maj 1999 målte et amerikansk team Mount Everest til at være 8.850 meter højt - et tal, der nu anvendes af US National Geographic Society, men som ikke officielt er godkendt af Nepal.

Kilde: BBC