Morten Olsen: For mange vennetjenester i Ballon d'Or
Lionel Messi blev mandag aften kåret til Årets Fodboldspiller i 2015 ved Fifas store gallashow i Zürich. Foto: Manu Fernandez/AP
Danmarks tidligere landstræner Morten Olsen mener, at Ballon d'Or-afstemningen giver et forvrænget billede.

FC Barcelona-stjernen Lionel Messi blev for femte gang kåret som Årets Fodboldspiller, da Det Internationale Fodboldforbund, Fifa, mandag i Zürich afholdt sin årlige Ballon d'Or-kåring.

Danmarks nu tidligere landstræner Morten Olsen stemte på Messi, men generelt mener han, at afstemningen giver et skævt billede.

Det skyldes, at de få stemmeberettigede ofte peger på venner eller holdkammerater.

- Selvfølgelig er det subjektivt, hvem man synes godt om på en fodboldbane. Men der er gået for meget politik og vennetjenester i det. Det er der masser af i sådanne afstemninger, siger Morten Olsen til Politikens hjemmeside.

Hvert land har tre stemmeberettigede - en landstræner, en landsholdsanfører og en udvalgt journalist.

Den tidligere danske landstræner "løftede øjenbrynene", da han så, hvordan flere havde stemt.

Af listen over afgivne stemmer fremgår det, at mange holdkammerater har stemt på hinanden. Flere landstrænere lader også til at favorisere spillere fra deres egne nationer.

- Sådan en kåring er med til at skærpe interessen for fodbold, og det er selvfølgelig fint. Men giver afstemningen et retfærdigt billede? Nej.

- Jeg synes, at nogle af mine kolleger og nogle spillere blamerer sig ved at stemme, som de nu engang gør - også selv om fodbold er en subjektiv størrelse og ses med mange forskellige øjne, siger Morten Olsen.

Olsen stod i november i spidsen for det danske landshold for sidste gang, da Danmark tabte EM-playoff-duellen til Sverige. Nordmanden Åge Hareide overtager jobbet som dansk landstræner til marts.

/ritzau/