Moritzen revolutionerede dansk komedie
Tidligere elev af Henning Moritzen og kollega på det Kgl. Teater, Henning Jensen, takker for mange års indsats

Den folkekære skuespiller Henning Moritzen, der døde af et hjertestop på Frederiksberg Hospital lørdag, bragte moderne teater til Danmark.

Det siger en bevæget kollega, skuespilleren Henning Jensen, som også er tidligere elev af Henning Moritzen.

- Han var fantastisk. Han var simpelthen så skønt et menneske med et enormt lune og vittig. Og så var han en rigtigt god lærer, siger Henning Jensen til Ritzau.

Henning Moritzens arbejde som skuespiller var i en særlig klasse, og hans naturlige indgang til skuespillet gjorde ham til en af de dygtigste, Danmark nogensinde har set.

- Han var en slags skuespillernes Aladdin. Han var simpelthen født til det. For ham var det vanvittigt ubesværet at stå på en scene - sådan så det i hvert fald ud, når resultatet var færdigt, siger Henning Jensen og fortsætter:

- Når man stod og spillede med ham, kiggede man på noget, som var utroligt "live", utroligt afslappet og meget selvfølgeligt.

Henning Moritzens arv kan, ifølge Henning Jensen, næsten ikke overvurderes, da Moritzens arbejde for at udvikle den danske teaterscene ændrede teaterskuespillet grundlæggende i Danmark.

- Det vigtigste at huske om ham er, at han bragte det moderne teater og den moderne spillestil til de danske scener. Det var ham, der stod for det, siger Henning Jensen.

- Det var en kæmpe indsats, han lagde i 60'erne og 70'erne, da han simpelthen revolutionerede måden at spille komedie på, siger han til Ritzau.

/ritzau/