Mona Sahlin til tops igen
Den svenske socialdemokrat Mona Sahlin måtte trække sig fra politik efter en skandale for elleve år siden. Nu står hun til at blive socialdemokraternes nye formand.

Læs også: Kronprinsesser siger nej tak

»Det er den dyreste chokolade, hun nogensinde har spist,« skrev magasinet The Economist i 1995 om den svenske politiker Mona Sahlin. Magasinet hentydede til, hvad der i de svenske medier var døbt ’Toblerone-affæren’, hvor Mona Sahlin havde købt private varer på sit ministerielle kreditkort.

Den nu 49-årige Mona Sahlin var indtil ’Toblerone-affæren’ Sveriges kommende statsminister. Hun var socialdemokraternes gyldne kronprinsesse, vicestatsminister og eneste kandidat til partiets formandspost efter Ingvar Carlsson, som ville træde tilbage.

Mona Sahlin var ung, køn og politisk fremstormende. En fornyer af det svenske socialdemokratis politik med holdninger, der på mange områder lå langt til højre for partiets gamle kernevælgeres.
»Hun havde kraftige kampe med venstrefløjen i partiet. Det har de ikke glemt, og de vil ikke have hende som formand,« siger Expressens politiske redaktør, Peter Magnus Nilsson.

Alligevel tror han på Mona Sahlins fremtid både som formand for Socialdemokratiet og som mulig svensk statsminister.
»Hun har bestemt en chance. Hun er på mange måder en mere hårdfør politiker end sine modstandere. Hun har taget rigtig mange kampe og vundet de fleste,« siger Peter Magnus Nilsson.


’Toblerone-affæren’
En af de kampe, som Expressens politiske redaktør hentyder til, er ’Toblerone-affæren’ i 1995. Det kom frem, at Mona Sahlin havde brugt sine ministerkreditkort, når hun handlede ind til sig selv. På et pressemøde udtalte hun, at det bare drejede sig om en toblerone i ny og næ. Men svenske medier afslørede shopping for mere end 40.000 svenske kroner.

Mona Sahlin trak sig fra politik, og venstresiden af partiet fik sejren med Göran Persson i topposten.

Efter valgnederlaget til den borgerlige Fredrik Reinfeldt sidste år træder Persson nu tilbage, og med partiets enighed om, at den næste formand skal være kvinde, og fordi alle de andre kvindelige kandidater har sagt nej, så er Mona Sahlin igen på toppen.

Men modstanden mod hende er der stadig, og hendes kritikere siger, at hun har mistet den gejst og gennemslagskraft, som hun havde for ti år siden.
»Hun har holdt lav profil under Göran Persson, men hvorfor ved jeg ikke,« siger Peter Magnus Nilsson, som spår hende fine chancer både som formandskandidat og statsministerkandidat.

Og Mona Sahlin er, trods chokoladeskandalen, den mest erfarne kandidat til posten. Hun har været politisk aktiv fra barnsben og blev i 1982 Sveriges hidtil yngste medlem af Rigsdagen. Hun har haft et utal af ministerposter. Arbejdsminister. Ligestillingsminister. Vicestatsminister. Minister for demokrati og integration. Minister for bæredygtig udvikling.

Så cv’et er helt sikkert i orden for den erfarne politiker, som dog også har fået tid til at blive gift og få tre børn undervejs.