Møgbeskidt Netto lukket
Sundhedsfare ? Netto måtte i går lukke butikken og finde skuresvampen frem, efter Fødevarestyrelsen var på besøg

Det er ikke kun snaskede kebab-barer i Istedgade i København, der kan komme i Fødevarestyrelsens søgelys.
Netto ? familien Danmarks foretrukne discountbutik ? kan også være møgbeskidt. Så beskidt at en Netto i Helsingør ? med fødevaremyndighederne pustende i nakken ? måtte dreje nøglen om og finde kost og spand frem.

Produkt-kaos

At Netto kan være et kaos af spotvarer, lamper, fleece-jakker, sko og mad, og at man især efter klokken 17 skal være heldig for at få en frisk tomat, er ingen hemmelighed. Men overraskende er det nok for de fleste, at lederen af en nettobutik i Helsingør måtte lukke butikken, inden myndighederne tvang ham. Flere fødevarer var ikke på køl, og varerne hobede sig op i hjørnerne med det resultat, at »skidtet« ? ifølge Helsingør Dagblad ? »flød.«
»Jeg kan ikke afvise, at butikken kunne have udgjort en regulær sundhedsrisiko for kunderne,« siger fødevaretekniker Mai-Britt Kristensen til avisen.

Forlanger billig mad

Sundhedsrisiko eller ej. Nettosagen får tårene frem i øjnene hos én af Danmarks største madelskere, mesterkokken Bo Jacobsen fra Restaurationen i København. Selv kunne han ikke drømme om at lade sig friste af butikkens julepølse med kanel og æble, som Netto ellers sælger fra på søndag.
»Det er danskernes egen skyld. Folk forlanger, at deres madvarer skal være så billige som overhovedet muligt. Det er derfor, at der er så mange, der handler i Netto, Lidl og Aldi. Og så er niveauet derefter. Det er det arveste lort.«
Ifølge Bo Jacobsen skal Netto ? hvis de ikke magter at holde butikkerne rene ? fratages retten til at sælge fødevarer.
»Måske skulle Netto sælge gummistøvler? Netto burde få et hak i tuden, så det bløder for det her,« siger Bo Jacobsen.
Den kritik lykkedes det ikke at få Nettos direktør, Claus Juel-Jensen, til at svare på. Men til Ritzau siger han:
»Det er en vigtig del af Nettos koncept, at vore butikker skal være pæne og rene.«