Administration 

Modurbaniseringen kommer: »Vi ser en reaktion på selve storbylivet, som flere aktivt vælger fra«

Urbaniseringen er ved at vende, mener Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

I mange år har vi hørt en forfaldshistorie om affolkning og flugt fra de danske landdistrikter. Men luften er taget ud af dén fortælling, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd. Vi står på kanten til en reel modurbanisering, lyder det fra forskere.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Forladte, forfaldne huse, lukkede skoler og udslidte kiosker. De danske landdistrikter og landsbysamfund har i årevis været centrum for en forfaldsfortælling om rømmede landdistrikter, dødsdømte landsbyer og en uafvendelig affolkning skubbet på vej af centralisering og urbanisering.

- Luften er sivet ud af forfaldsfortællingen. Flere landkommuner oplever en stigende nettotilflytning fra de store byer, der er endda steder, som må melde hus forbi til nytilflyttere, fordi husene bliver revet væk fra markedet, lyder det fra formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Også landdistriktsforsker ved Københavns Universitet Hanne Tanvig mener, at forfaldsfortællingen om de danske landdistrikter er utidssvarende. En betydelig del af forklaringen på det faldende befolkningstal i flere landkommuner skyldes en høj dødelighed i en aldrende befolkning frem for fraflyttede borgere, påpeger hun.

- Man har skabt et billede af en masseflugt. Men hvis flugttesen skulle holde, ville det indebære en stor fraflytning. Det har vist sig ikke at være tilfældet, forklarer Hanne Tanvig med henvisning til det statiske materiale særligt fra Danmarks Statistik, som de senere år har nuanceret billedet en hel del.

Alt i alt ser vi en tendens til modurbanisering, mener Hanne Tanvig og bliver bakket op af forskningschef ved Aalborg Universitet Hans Thor Andersen:

- Lige nu står vi i en situation, hvor landkommuner i Jylland og på Sjælland modtager borgere i stort omfang, siger han.

Modurbaniseringens mange årsager

Begge forskere peger på, at modurbaniseringen skyldes flere ting. Dels stavnsbandt finanskrisen mange boligejere, dels frygtede mange beskæftigelsesmulighederne decentralt. Centraliseringsbølgen har i det hele taget betydet en overophedning af centrene, som især har ramt familier med pladsbehov. Samtidig har den generelle økonomiske ustabilitet gjort folk mere påpasselige med at rykke videre.

- Det har været en periode, hvor man lige skulle se tingene an. Når der er usikkerhed, bliver man, hvor man er. Nu er der ikke længere så mange, der frygter ledigheden, siger Hans Thor Andersen og uddyber:

- Der hersker en forestilling om, at der mangler arbejdspladser i landdistrikterne. Det er sjældent tilfældet. Langt de flestes store problem er, at der mangler befolkning, hvorfor mange virksomheder har svært ved at skaffe folk.

Udflytningsbølgen handler ikke kun om økonomi. Den er motiveret af noget dybere og mere grundlæggende, mener Hanne Tanvig.

- Vi ser en reaktion på selve storbylivet, som flere aktivt vælger fra. I virkeligheden er fravalget af storbyen et fravalg af en ungdomslivsstil. Det har vi bare glemt. Når folk får børn samt senere i livet, ændrer deres præferencer sig. De ønsker en anden livsstil præget af tæt adgang til natur, frisk luft, større overskuelighed i hverdage, mental sundhed, miljø og velvære. Skiftet fra by til land er et forsøg på at få rødderne til at stikke dybere et andet sted i en ellers hypermobil verden, og det er et andet sted end i storbyerne, siger Hanne Tanvig.

Børnefamilierne fravælger storbyen

Modurbaniseringen omfatter i høj grad de eftertragtede børnefamilier, som mange landdistriktskommuner forsøger at tiltrække. Det er billedet i en rapport fra Kommunernes Landsforening, der udkom tidligere i år. I rapporten fremgår det, at både København, Aarhus og Odense har oplevet en fraflytning af børnefamilier på over 20 pct. i årene 2011-2015. Sideløbende har mange børnefamilier søgt mod landkommuner, således har bl.a. Ærø, Samsø, Bornholm, Læsø og Fur haft en nettotilflyning af børnefamilier på 6-10 pct.

Vi har haft et helt forkert billede af tilstrømningen til storbyerne, mener Hans Thor Andersen:

- I virkeligheden er det de helt unge, fx studerende, der flytter ind til de store byer, mens børnefamilierne flytter væk i stadigt større omfang. Det er en alvorlig udfordring for byer som København, siger han.

Børnefamilierne er ikke alene om at fravælge storbylivets stress, understreger begge forskere. Også det "grå guld" forstået som velbeslåede, ressourcestærke og kreative ældre skifter i stigende grad byen ud med landsbylivet - til stor gavn for lokalsamfundene, som får gavn af de ældres initiativrigdom og stærke økonomi.

For de danske landdistrikter er der store potentialer i at udvide det bosætningsstrategiske fokus, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

- Udviklingen i de danske landdistrikter er i stigende grad afhængig af ildsjælenes frivillige kræfter. Ressourcestærke ældre kommer ikke bare med en stærk økonomi, men med en stor lyst til at deltage i lokalsamfundet. Derfor bør endnu flere landdistriktskommuner satse på at tiltrække ældre nytilflyttere sideløbende med de eftertragtede børnefamilier, siger han.

Det hybermobile liv og nye muligheder

En underliggende strøm i modurbaniseringsbølgen er globaliseringen, der har introduceret det hypermobile liv, hvor tid og afstand udviskes, og man kan nå fortsat mere. Stressfaktoren er altså latent, påpeger Hanne Tanvig. Heri ligger en del af forklaringen om det generationsoverskridende ønske om at skabe et nyt liv på landet med en større overskuelighed i hverdagen, mener hun.

Sideløbende kan den teknologiske udvikling forskubbe de velkendte grænser mellem land og by:

- Det er gætterier indtil nu, men vi står over for et teknologisk brud, som kan ophæve de begreber, vi har anvendt hidtil fx 'land' og 'by'. Heri ligger store mulige potentialer for de danske landdistrikter, siger Hanne Tanvig.

Til alle tider har teknologiske landvindinger igangsat omfattende forandringer af verden, som vi kender den. Fra hjulet til flyvemaskinen; nye logistiske systemer har forandret vores opfattelse af tid, sted og afstande. Det samme kommer formentlig til at ske med digitaliseringen, mener Hanne Tanvig.

- Det er et nyt logistisk system, vi endnu ikke kender rækkevidden af. Men vi ved, at det udvisker tid og afstande. Fx kan arbejde udføres på fysisk afstand af arbejdspladsen. Det kan ændre utrolig meget i forhold til landdistrikterne, siger hun.

At digitaliseringen rummer store udviklingsmuligheder for de danske landdistrikter, er formanden for Landdistrikternes Fællesråd ikke i tvivl om.

- De danske landdistriktskommuner har en fuldstændig unik mulighed for at udnytte, at de kan tilbyde kontorer med havudsigt til en brøkdel af prisen i storbyerne. For når man arbejder digitalt, er det underordnet, om man sidder i København eller på Vestkysten. Derfor muliggør digitaliseringen helt nye former for landdistriktserhverv, som kan stå side om side med traditionelle erhverv som landbrug og fiskeri, siger Steffen Damsgaard.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Ditte Julie
Underholdning

Ditte Julie: De kaldte mig en dårlig mor

Et skilt i en butik
Helt vildt

Vaskede lottokuponen – mistede 160 mio. kroner

Den kongelige familie på trappen til kirken i Fredensborg
Kongelige

Høj og flot konfirmand

en mand i dynejakke
Kendte

Jesper Skibby går ind i politik

En far med sine to børn på et glasgulv over New Yorks gader
Helt vildt

Højdeskræk? Så bliv væk herfra

Bruce Willis og John Travolta i jakker og mørke bukser
Kendte

John Travolta og Bruce Willis sammen i ny film

Nyheder

Konservative:

Stryg restriktionerne og start forfra

prins Christian og Dronningen ude foran en kirke
Kongelige

Prins Christian kom tidligt i kongelig lære

To meget farvestrålende dinosaurer
Dyreliv

Ny og snakkesalig dinosaurart

opdaget i Mexico

Døde indere bæres bort
Corona

WHO: Pandemien bliver mere dødelig i år end i 2020

Fregatten Jylland set bag fra
Nyheder

På jagt efter Fregatten Jyllands forsvundne anker

portræt Kevin Guthrie
Kendte

Filmstjerne skal tre år i fængsel

Lars Boje Mathiesen interviewes
Nyheder

Nye Borgerlige-profil misbrugt 

Blok med håndskrevne noter
Nyheder

Hjælp hukommelsen:

Sådan husker du

bedre det du læser

Kvinde i vandpyt
Nyheder

DMI advarer:

Risiko for skybrud

Strand og badende i vandet
Nyheder

Nu kan du rejse til spanske ferieøer

Byggeplads med skib
Rejser

Snart kan du komme ombord på Titanic

Mand kigger på to døde elefanter
Dyreliv

18 elefanter fundet døde:

Kan være dræbt af lynet

En smilende dame ved sin cykel
Kendte

Pernille Skipper:

Jeg elsker min cykel

En kat i luften
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud fra 5. sal 

En retsbygning med røde mursten
Krimi

55-årig mand voldtog hustru og mishandlede sine fire børn

En gammelt hvidt velholdt gods
Livsstil

Se Danmarks dyreste boliger her

Kronprinsparret kysser efter brylluppet
Kongelige

17 år siden Frederik og Mary blev gift:

Det faldt vi for

Prins Charles og prins Harry i høje hatte
Kongelige

Forholdet forværret mellem Harry og Charles

Folk i solen ved et bolværk
Nyheder

Vejret:

Fredag bliver fin - lørdag sløj

De medvirkende i Venner på den røde løber
Film og TV

Bieber og Lady Gaga med i ny udgave af Venner

Et farverigt maleri af Picasso holdes i hver sin ramme af to kvinder
Helt vildt

Picasso-maleri solgt for over en halv milliard

Joe Biden uden mundbind
Corona

Biden smider mundbindet 

Caroline Wozniacki tager sig til hovedet på tennisbanen
Kendte

Wozniacki viser

babybulen frem

grønt fly med store skader på skroget
Helt vildt

Mirakel i USA:

To fly kolliderer i luften

- alle overlever

hospital set udefra
Krimi

Far cyklede ved

siden af søn:

Blev ramt af lastbil

fly letter fra lufthavn i Sydney
Rejser

Flyrejse til “ingen steder”

udsolgt på rekordtid

Den Internationale Rumstation set med jorden i baggrunden
Helt vildt

Vil optage verdens

første spillefilm

i rummet

knastør jord
Livsstil

Er du haveejer?

Husk at give jorden

en vitaminpille

skilt ved indgang til coronavaccination
Corona

1355 nye smittede

mand sidder i sofa og ser ærgerlig ud
Corona

Ny coronaforskning:
Risiko for
nedsat muskelfunktion

illustrering af bitcoin
Helt vildt

Vildt: Ny kryptovaluta blev 255 milliarder værd på tre dage

billede af en kage
Livsstil

Det her skal du ikke
smide på komposten

en mand bliver vaccineret
Corona

Her kan man blive

vaccineret og
vinde en million

unge mennesker sidder tæt i solen
Corona

I denne gruppe

danskere

raser smitten

der graves mink op med store maskiner
Nyheder

Så graves
der mink op

Prins Joachim portræt
Kongelige

Joachim utilfreds
med sin rolle

Friluftsgudstjeneste med stort kors
Nyheder

Derfor har du fri i dag

Anders Matthesen portræt
Underholdning

Afdeling Q-producer:

Sådan lokkede vi

Matthesen med

billede af Anders Morgenthaler
TV/Streaming

Tv-serie om gamere:
- Man er stjerne,
når man spiller krigsspil

billede af Elon Musk
Nyheder

Tesla

suspenderer

bitcoin

billede af tina turner som optræder
Kendte

Tina Turner får stor hæder

Håndskrevet brev
Helt vildt

Flaskepost
fra Titanic?

Radovan Karadzic i retten
Nyheder

Krigsforbryder skal flyttes

Nyheder

Trump-kritiker smidt ud

Trapper ved Møns Klint
Nyheder

Leg turist herhjemme:

Her er dansk

natur i særklasse

Retten i Holbæk
Krimi

Mand voldtog to små piger

Vaccine injiceres i sprøjte
Corona

Dagens spørgsmål: Har du oplevet bivirkninger ved vaccine?

brand på færge forsøges slukket
Nyheder

Scandinavian Star

skal undersøges igen

Nyheder

Højeste antal smittede siden januar

En blå Tesla 3 oplader
Biler

Hver tredje bilist overvejer en elbil

Person holder glas med Corona-vaccine
Nyheder

Fraråder frivillige

vacciner: Et lotteri

hugorm ligger på jorden
Dyreliv

Sæsonen er i gang:

Pas på kæledyret 

til salg skilt foran hus - med mærkatet solgt
Livsstil

Salgstiderne rasler ned 

anne linnet sammen med hustruen kathrine kjær
Kendte

Anne Linnet: Husk

dem der betyder mest

lille pige i rød kjole kigger ind i kameraet
Nyheder

18 år i dag:

Maddies forældre

håber stadig 

Crystal Cove State Park
Dyreliv

Sjælden monsterfisk

skyllet op på land

vladimir putin i aktion på ishockeybanen
Helt vildt

Putin amok

på ishockeybanen

mand med blå skjorte kigger ind i kameraet
Kendte

Hollywood-skuespiller

død

politimand holder rødt stopskilt
Krimi

Betjent snuppede

fire vanvidsbilister

på tre timer

Melvin Kakooza på den røde løber til Zulu Awards. Han har kasket på.
Kendte

Taler ud om hjernetumor:

Mistede sproget

Nærbillede af Bjarne Corydon i baggrunden ses Børsens redaktion.
Nyheder

Børsen politianmeldt

for mulig svindel

Billede fra en Netto butik. Her ses to handlende mænd med ryggen til kameraet og hver sin velkendte gule kurv i hænderne.
Krimi

Skænderi i Netto:

Pudsede sin

hund på kvinde

Lene Beier med det meget genkendelige korte lyse hår. Hun er fotograferet med ryggen mod en rude, som på den måde viser hende spejlvendt. Hun er iført en mintgrøn trøje.
Film og TV

TV 2 dropper

populært program

En nyfødt baby ligger i et par hænder.
Nyheder

Kommuner får lov

til at bortadoptere

børn ved fødslen

Spar penge på din varmeregning
Advertorial

Annonce

Spar stort på varmeregningen med en varmepumpe

Bosse Hall Christensen taler med alvorlig mine og hænder, der gestikulerer.
Kendte

Shu-bi-dua-stjerne

smidt ud igen:

Jeg er dybt skuffet

En læge eller sygeplejerske med en vaccinekanyle i hånden.
Nyheder

Professor:

Ingen grund til 

corona-panik 

Lederen af De Radikale, SF og Socialdemokratiet, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mette Frederiksen i snak i Folketinget.
Nyheder

Partiledere burde tage

imod frivillig vaccine

En baby med store blå øjne med en legeklods i munden mens han eller hun kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Baby-Boom: Så mange

corona-babyer

er kommet til verden

Gepard bag hegn
Dyreliv

Gepard angreb dyrepasser:

Nu strammes reglerne

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies knust:

Har mistet sin

elskede bror

Københavns Rådhus set ude fra
Nyheder

Kommune dropper sexismeundersøgelse

Tegning af Leonardo da Vinci
Nyheder

Lille tegning er 100 millioner værd

Portræt Søren Brostrøm
Nyheder

Brostrøm i sorg:

Mor er død