Modstridende krav til Hjort: Fra nul værnepligt til fordobling
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede onsdag formiddag regeringens udspil til et nyt forsvarsforlig. Onsdag eftermiddag er forsvarsforligskredsen indkaldt til det første sættemøde. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Forsvarsforligskredsen tager onsdag eftermiddag hul på forhandlingerne om det nye forsvarsforlig.

Dansk Folkeparti vil gerne fordoble antallet af værnepligtige. De Radikale vil gerne afskaffe værnepligten helt.

Det er i det spænd, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), onsdag eftermiddag har inviteret forsvarsforligskredsen til det første sættemøde om det nye forsvarsforlig.

Onsdag formiddag fremlagde regeringen sit eget udspil, og det lægger blandt andet op til at hæve antallet af værnepligtige med 500.

- Vi ønsker en stærk værnepligt. Og derfor ønsker vi også mere, end regeringen lægger op til, siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF) på vej ind til sættemødet.

Her skal forligskredsen gennemgå regeringens udspil, før der tages hul på de egentlige forhandlinger. Foruden de tre regeringspartier og støttepartiet består forligskredsen af Socialdemokratiet og De Radikale.

Og sidstnævntes partileder møder op til sættemødet med nærmest det diametralt modsatte fokus end Dansk Folkeparti:

- Vi så jo helst, at man afskaffede værnepligten helt. Der er i hvert fald ingen grund til at gå videre end det, regeringen lægger op til, siger Morten Østergaard.

Han savner internationalt fokus frem for fokus på Danmarks eget lille territorium:

- Vores krav er, at de yderligere ressourcer, vi måtte bruge, skal bruges et sted, hvor de gør en forskel.

- Efter vores mening er det i den freds- og stabilitetsskabende indsats ude i verden - og ikke på oberst Hackel-forsvar herhjemme med flere værnepligtige.

Omvendt lægger DF op til flere værnepligtige med fokus på hjemlige opgaver. Marie Krarup sigter mod en længere værnepligtstid, der skal være afhængig af den opgave, den værnepligtige skal udføre:

- Hvis man skal være bevogtningssoldat, har man måske kun brug for fem måneders uddannelse, og hvis man skal være kampsoldat har man måske brug for 12 måneders uddannelse, siger hun.

/ritzau/