Moderate kræfter fik valgsejr i Iran
Præsident Ahmadinejads største konkurrent fik en bragende valgsejr i Iran. Moderate kræfter vinder frem.

Iranerne vil have moderate politikere og imamer i stedet for de ultrakonservative kræfter, der i dag er ved magten.

Så klart er budskabet fra befolkningen efter fredagens valg til lokalrådene og det magtfulde Eksperternes råd. Vælgerne har svigtet de mest højreorienterede kræfter, som er den siddende præsident Mahmoud Ahmadinejads nærmeste allierede. Og selvom Ahmadinejad ikke selv var på valg, bød afstemningen på endnu en svidende lussing til præsidenten: Den midtersøgende imam og tidligere præsident Akbar Hashemi Rafsanjani, der tabte kampen om præsidentposten til Ahmadinejad i 2005, blev med et overvældende stemmeflertal valgt ind i Eksperternes råd. Det er dette råd, der har magten til at afsætte og udpege præsidenten.

Også til det vigtige lokalråd i hovedstaden Teheran fik de moderate kræfter en fremgang, der kan mærkes. Vælgerne gav reformisterne så mange stemmer, at de nu overtager flertallet i lokalrådet fra de konservative kræfter, der har siddet på størstedelen af pladserne i Teheran siden 2003.

Uenighed i medierne

På trods af de første pålidelige opgørelser af stemmerne skændes de iranske medier nu om hvem, der har vundet valget.

»Nederlag for regeringens støtter«, lød overskriften på den reformvenlige avis Ayandeh No søndag, skriver AFP.

»Resultatet viser, at vælgerne har lært af fortidens fejltagelser og konkluderet, at vi har brug for balance på den politiske scene og støtte moderate kræfter,« skrev den ligesindede Kargozaran.

Helt anderledes var tonen i den regeringsvenlige avis Iran:

»Overbevisende sejr for de konservative,« lød konklusionen her ifølge AFP.

Også præsident Mahmoud Ahmadinejad havde sin helt egen fortolkning af valgnederlaget. Han undlod helt at kommentere konkurrenternes fremgang, men valgte i stedet at fremhæve den høje valgdeltagelse på mere end 60 procent.

»Det iranske folk har taget en beslutning om at række ud efter fremskridtet. Så snart de oplever, at fjenden vil forhindre dem i et eller andet, så gør de modstand,« lød analysen fra Ahmadinejad.