Administration 

Mobil: Se hvordan du sikrer din Android

(Foto: Foto: Colourbox)

Har du husket at sikre din Android-telefon? Hvis ikke så læs med her. Her er guiden, så du nemt kan sikre den.

Android har i flere år udviklet på nye og smarte måder du kan sikre dine enheder, både når det gælder mod at blive misbrugt, men også så du kan finde din enhed, skulle du gå hen og miste den, skriver meremobil.dk.

Android sikkerhed - Krypter din Android

Android sikkerhed – Krypter din Android

Med Android 5.0 er der endda kommet flere nye tiltag, så sikkerheden nu er på sit højeste, set på Android. Men også Android 4.3 og 4.4 har en lang række sikkerhedsforanstaltninger.

Vi tager i denne artikel et kig på både de overordnede sikkerhedselementer, samt de mere specifikke, som du selv kan kontrollere.

– Myterne om sikkerheden i mobilbetaling

Overordnet sikkerhed

De overordnede sikkerhedsforanstaltninger tæller blandt andet enheds-kryptering – dette er noget der helt elementært er indbygget i Android, og har været det i nogle år.

I Android 5.0 er det blevet forstærket yderligere. Her bliver du på nye enheder tilbudt i opstartsfasen at kryptere alt dit indhold. Har du ikke en ny telefon med Android 5.0, eller sidder du med ældre enheder, så er muligheden der stadig.

For at aktivere kryptering af din enhed skal du gå til Indstillinger – Sikkerhed. Her finder du punktet ”krypter telefon”. Har du en tablet står der selvfølgelig ”krypter tablet”.

Sikre dig mod skadelig software

Som det er med alt software, findes der også virus til Android. Det forekommer oftest hvis du henter applikationer eller indhold fra ikke betroede kilder. Derfor anbefales det altid at sikre det du henter, er noget du stoler på. Google har dog prøvet at hjælpe dig mod skadelige apps, hentet fra både Google Play, men også fra kilder du selv har tillid til.

Android sikkerhed - scanner

Android sikkerhed – scanner

Funktionen kan aktiveres under ”Google Indstillinger” på din enhed. Du kan finde ikonet i din app-oversigt, som en applikation. Herinde finder du menupunktet sikkerhed. Under overskriften ”Bekræft apps” kan du tillade Google at scanne enheden efter skadelig software med jævne mellemrum, samt hver gang du vil installere apps fra Google Play eller ukendte kilder.

Find, lås eller slet din enhed

På Android findes også muligheden for at spore, låse eller slette din Android enhed, skulle du miste den. Dette kan styres via Android enhedsadministrator. Funktionen findes på nogle Android versioner som en indbygget funktionalitet, mens du på ældre enheder, skal finde applikationen her via Google Play.

– Podcast #11: Sikkerhed – tager du det seriøst?

Med funktionen installeret kan du logge ind på din Google konto, eller søge efter Android enhedsadministrator på Google, via din PC. Du kan også hente enhedsadministrator til en anden Android enhed, og spore din manglende enhed via applikationen.

Du bliver nu præsenteret for en oversigt over dine enheder, samt hvor de befinder sig. Via tre simple knapper kan du få din enhed til at give lyd fra sig, låse den eller slette den for alt indhold. På samme side har du et stort kort, der angive den omtrentlige placering af din enhed.

Gør det besværligt

Mister man først sin enhed, er der chance for at fremmede kan få fingre i personfølsomme data, private billeder, eller misbruge din identitet.

For at gøre dette mere besværligt, kan du sikre din Android enhed på mange måder. Herunder vil vi gennemgå en række af dem. Fælles for dem alle, er at de kan aktiveres og tilpasses under indstillinger – sikkerhed, på din Android enhed.

Skærmlås

Der findes en række måder at skærmlåse din enhed på Android. Du kan vælge at angive en PIN-kode, altså en fire cifret kode, du selv har valgt. Metoden er meget brugt hos iOS brugere. Er du ikke tryg ved en fire cifret kode, kan du vælge adgangskode. Med adgangskode kan du selv angive en kode baseret på tal, bogstaver såvel som tegn. Koden skal dog minimum være på fire tegn, jo længere kode, jo mere sikker.

På Android findes også muligheden for at skærmlåse med et mønster. Dette baserer sig på ni punkter, du personligt kan sammensætte i ét strøg. Igen er længden af mønstret afgørende for hvor svær den er at genangive.

Android sikkerhed - mønsterlås

Android sikkerhed – mønsterlås

Smarte låsemetoder

Med Android 5.0 er der kommet to nye måde at gøre sikkerhed mindre besværligt. Er du typen der ikke har låst din enhed, fordi det er bøvlet at skulle indtaste en kode, hver gang du lige vil svare den seneste besked, så er der nyt i Android 5.0.

Mulighederne er ”Sikre enheder” og ”Sikre steder”. Under menupunktet Smart Lock i sikkerhedsindstillinger, kan du angive en Bluetooth enhed som en sikker enhed.

Det betyder, at hver gang du kobler dit headset til din telefon, dit smartwatch eller andet wearable, som bruger Bluetooth til at kommunikere med din enhed, behøver du ikke længere at angive din kode hver gang enheden skal låses op. Kommunikationen med din Bluetooth-enhed, betyder at du er i nærheden, og det anderkender Android.

– Dansk opfindelse krypterer mobilsamtalerne

Det samme princip gælder for ”sikre steder”. I stedet for at kommunikere med Bluetooth, bruger din enhed dit Wi-Fi netværk og GPS, til at positionere din placering. Du kan specificere en eller flere adresser efter eget valg, som du finder sikre.

Med begge funktioner skal du dog være opmærksom på, at hvis din enhed kommer i forkerte hænder, inden for den angivende position, eller du er i nærheden med dit Bluetooth udstyr, så er enheden ikke sikret!

En af de mere sjove låsemetoder som også findes i Smart Lock menuen, er ansigtsgenkende. Ja det lyder måske som noget Sci-Fi pjat, men det er faktisk muligt i Android. Du kan vælge at bruge dit ansigt som ”kode” for at låse din enhed op. Det er ikke den sikreste måde, hvilket du også bliver gjort opmærksom på under opsætning af funktionen.

Ekstra tip: Under sikkerhed, kan du vælge at angive en personlig besked. Denne besked vil blive vist på din låseskærm, altså det første man ser når man trykker på ”power”-knappen, inden du låser din enhed op. I beskeden kan du vælge at angive telefonnummeret på en ven eller familiemedlem som man kan kontakte, skulle man finde din enhed. Du kan selv vælge hvad der skal stå.

Mere til historien

En undersøgelse lavet for nyligt viser, at danskerne er ligeglade med sikkerheden, men fakta er, at smartphones og tablets, indeholder store mængder personfølsomme data, som vi hver dag tager med os ud af døren. Efter at have læst denne artikel, er der ingen undskyldning for ikke at sikre din Android enhed.

billede af politibil
Krimi

13-årig i kritisk tilstand

- fik elektrisk stød

røg fra bildæk
Biler

Politiet kører i
nye vilde, civile biler

bil set forfra
Biler

Afstemning: Politi kører i forklædte superbiler - er det ok?

kvinde i retten
Nyheder

Dansk genforskning kan benåde drabsdømt mor

Melvin Kakooza
Kendte

Melvin Kakooza: Nyt job

Jørgen Olsen
Kendte

Jørgen Olsen:

Slut med Brødrene Olsen

fans viser deres billetter
Sport

Uefa: Fans med falske billetter udsatte CL-finale

port Harcourt i det sydlige Nigeria
Nyheder

Panik: 31 dræbt 

mange folk i gadejn
Krimi

Fem anmeldelser om voldtægt til karneval

brandslukning i herning
Nyheder

Brandfolk knokler stadig

Thibaut Courtois
Sport

Champions League:

Triumf for Real Madrid 

Kardinal Angelo Sodano
Nyheder

Højtstående kardinal er død

karneval i Aalborg
Nyheder

Herlige billeder:

Folkefest i Aalborg

putin macron
Nyheder

Putin vil drøfte korneksport fra Ukraine

kommuneskilt på Grønland
Nyheder

Borgmester stopper efter boligsager

Cecilie stenspil
Kendte

Hemmeligt forlovede:

Dansk stjernepar gift

Nyheder

Efter alvorlig sygdom:

Tidligere minister er tilbage

Janni Ree
Kendte

Janni Ree jubler:

Mormor igen

Mand stjæler cykel
Nyheder

Det går cykeltyvene efter

Politi og redningsmandskab. på ulykkesstedet.
Krimi

16-årig dreng dræbt i ulykke

blomster ved skole
Nyheder

11-årig smurte sig ind i blod for at undgå skoleskyder i Texas

Ulla Terkelsen
Underholdning

Ulla Terkelsen: Danskere behandler tyskere uforskammet

maling af facade
Nyheder

Nu er det tid: Få malet huset udendørs i maj

Aqua
Kendte

Aqua-stjerne gift

Sidney Lee
Kendte

Sidney Lee begravet:

Rørende tale

Riffel udstillet
Nyheder

Kvinde stoppede potentielt masseskyderi i USA

Skatteminister Jeppe Bruus.
Nyheder

Skatteminister åbner døren:

Forbud mod spilreklamer

politi og ambulancer
Krimi

Motorcyklist er død efter sammenstød med bil

 Steven McCraw på talerstolen
Nyheder

Sikkerhedschef i Texas: Politiet rykkede ikke hurtigt nok

Nyheder

Advokaters appel:

Hjælp med at genrejse

Depps omdømme

Philip, Margrethe, Elizabeth og Henrik vinker fra balkonen.
Kongelige

Margrethe og Elizabeth:

Sådan er deres forhold

Nyheder

Venter spændt på pengeregn fra bitcoin-milliardær

Jesper Thygesen og Stig Tøfting
Kendte

TV-ekspert ramt af blodprop

feriegæster på strand
Nyheder

Spies: Folk bruger flere penge på rejser

Christian Degn
Kendte

Christian Degn:

Får nyt tv-program

Nyheder

Zelenskyj: Forgæves forsøg på fred med Putin

dame med paraply.
Nyheder

Weekend:

Sol, regn og torden

jon stephensen teaterchef
Kendte

Teater-drama:

Chefen er fyret

Anders og Torben - tv-tvillinger
Kendte

Tv-tvillinger:

Trætte af ubudne gæster

chefbolig new york
Nyheder

Ministerium vil sælge vild bolig i New York

brandbil 112
Krimi

Mand fundet død på Bornholm

Billeder fra stedet viser, hvordan to betjente tvinger den sorte brasilianer ind i bagagerummet af deres bil, inden de udløser en granat med en ukendt gas inde i køretøjet.
Krimi

Video: Betjente gasser psykisk syg til døde

Jørgen Olsen
Kendte

Jørgen Olsen: Noller husker det jeg har glemt

butik og mennesker
Nyheder

Dansk Industri:

Festen stopper

bølger ved kyst
Nyheder

Forårets sidste weekend: Ligner efterår

Resterne af et missil
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til fredag i Ukraine

En mand beder foran gravstederne for de 21 personer, der tirsdag blev skudt og dræbt under et skoleskyderi i Uvalde,
Krimi

Mor til skoleskyder: Han kunne være aggressiv

bygning bag levende hegn
Nyheder

Kirke flyttes 55 kilometer - og males pink

billede af Ray
Kendte

Goodfellas-stjernen
Ray Liotta er død

mand smiler
Kendte

Kevin Spacey sigtet for fire seksuelle overgreb

gæster i kø
Nyheder

Støjberg holder

løsladelsesfest på slot

vaskebjørn
Dyreliv

Vaskebjørn sad
fast i taget

Et billede på en hæng
Helt vildt

Stjålet maleri til over

en milliard

hang i soveværelset

en gravemaskine og en mand i hvid dragt
Krimi

Politiet finder nedgravet lig – tre anholdt

En flov mand med briller
Nyheder

Rasmus Prehn har brugt ministerkort til private indkøb

En politimand ved en sø
Krimi

Teenagere fængslet for knivrøveri ved Ørstedsparken

Kronprinsfamilien på en trappe
Kongelige

Kronprins Frederik har fødselsdag: En tynget tid

En vædder
Helt vildt

Vædder idømt fængsel efter drab

En ung mand med en mobiltelefon og en kvinde
Krimi

Mor til skoleskyderen:

Min søn var ikke voldelig

en dreng ved en smadret bygning
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine-konflikten

en flok mennesker i panik
Krimi

11 nyfødte mister livet i brand på hospital 

En mand ved et jagerfly
Film og TV

Danske anmeldere: Ny Top Gun bedre end den gamle

en kæmpe bilkø
Nyheder

Bramsen vil bremse vrede bilister 

Nikolaj arcel og mads mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen:

Scorer ny stjernerolle

Nyheder

18-årig gerningsmand:

Beskrev plan på Facebook

strandet vågehval parteres
Helt vildt

Vilde billeder: Strandet hval er guld værd

Flemming Møldrup
Film og TV

Elsket tv-mand stopper

hænder med abekopper
Sundhed

SSI: Her rammer abekopper

En politimand tager imod blomster fra en lokal indbygger for at lægge dem på et mindested uden for skolen Robb Elementary School i Uvalde i Texas.
Nyheder

Joe Biden: Besøger sted for skudmassakre

Wafande
Kendte

Kendt sanger: Far igen

dyrt sommerhus  i Liseleje
Nyheder

Har du råd:

Dyre kvadratmeter

Krimi

Herlufsholm: 25 episoder meldt til politiet 

teitur voldtægtsdømt
Krimi

TV-station: Fjerner alt med voldtægtsdømt 

Boris Johnson
Nyheder

Boris Johnson:

Jeg har lært min lektie

pengesedler
Nyheder

451 ansatte belønnes med stor bonus

to personer griner
Underholdning

Kendis kendt
skyldig i voldtægt

glade mennesker
Nyheder

Dansker kommer hjem

i russisk fængselstøj

kar kigger ud af vindue
Dyreliv

Her skal katte låses

inde hele sommeren

mand ser alvorlig ud
Kendte

Kræftramte Dario Campeotto:
Sådan har jeg det

fem personer stiller op for fotografen
Underholdning

Cirkusrevyen uden

Ulf og Lisbet

får fine anmeldelser