Mister Brøndby tager bitter afsked
Per Bjerregaard har ført Brøndby frem til toppen af dansk fodbold, men forlader klubben efter flere års krise.

Det er Brøndbys absolutte omdrejningspunkt gennem godt 40 år, der lørdag forlader klubben. Per Bjerregaard - Mister Brøndby - takker af under en krise, der er vokset i de senere år og nu ser afgrundsdyb ud.

Hans indflydelse har bragt Brøndby fra Danmarksserien til 10 mesterskaber og toppen af dansk fodbold, siden han i 1974 begyndte sit arbejde i klubben.

Per Bjerregaard var hovedmanden bag, at Brøndby blev den første fuldtidsprofessionelle klub i Skandinavien i 1986 og det blot andet børsnoterede fodboldhold i verden.

Men hans indflydelse er paradoksalt nok også det, som nu får ham til at tage afsked med klubben i et bittert farvel.

Kritikerne - som blandt andet består af tidligere bestyrelsesmedlemmer, potentielle sponsorer og en fan- og aktionærfraktion - mener nemlig, at hans magt har været alt for stor.

Der er stillet spørgsmålstegn op til flere gange ved hans dispositioner. Kritikken har blandt andet lydt på, at han har været en forhindring for nye sponsoraftaler, og at han har været med til at træffe forkerte sportslige valg.

Stærkest står eksemplet med ansættelsen af sønnen Anders Bjerregaard som sportschef. En disposition, han selv efterfølgende offentligt har erkendt, var forkert.

Allerede i 2007 - da målmandslegenden Peter Schmeichel ville smide penge i klubben, men fik nej - forsøgte Bjerregaard at imødekomme noget af kritikken. Han forlod direktørposten og blev i stedet bestyrelsesformand.

Men det satte blot en svingdør af de helt store i gang på ledelsesgangene. Trænere og direktører er kommet og gået i hobetal og bestyrelsen har også skiftet ansigter uhørt mange gange.

Dagen før Brøndbys anden kamp i dette års superligasæson tog Bjerregaard konsekvensen. Han havde oprindeligt varslet, at han ville blive i Brøndby, til krisen var vendt - eller i hvert fald til 2013.

Nu forlader han i stedet en klub med en blødende økonomi, en niendeplads fra sidste sæson og intet som tyder på bedre resultater i denne sæson.

Helt slut er det dog ikke med den uddannede læge i Brøndby. Han fortsætter nemlig som bestyrelsesformand for klubbens amatørafdeling.

/ritzau/