Mistanke om voldsomt svindel: Sådan ved du om du er ramt
Udskiftningen sker for at forhindre at flere kortholdere udsættes for et misbrug, og for at minimere hackernes succes. Modelfoto: Erik Refner/Ritzau Scanpix (arkiv)
De danske pengeinstitutter foretager i disse dage en såkaldt præventiv udskiftning af betalingskort.

En mistanke om misbrug af danskudstedte betalingskort i ind- og udland fører nu til, at 18.000 danskere vil få skiftet deres betalingskort i den nærmeste fremtid.

De berørte kortholdere vil i den kommende tid blive kontaktet af deres pengeinstitut, hvis de er berørt af sagen, forklarer digitaliseringsdirektør i Finans Danmark, Michael Busk-Jepsen, blandt andet i en pressemeddelelse.

Han understreger samtidig, at det er omkostningsfrit for kunden, hvis banken skifter deres kort, og at de kunder, der ikke hører noget, altså ikke er berørt.

Det er en såkaldt præventiv udskiftning med det formål at undgå, at flere kortholdere udsættes for et misbrug, og for at minimere hackernes succes, fremgår det af pressemeddelelsen:

- I de her sager handler det om at udskifte de berørte kort, som, vi vurderer, er i fare for at blive udsat for misbrug, inden svindlerne begynder at misbruge dem. Dermed vil svindlerne opleve, at de har købt eller hacket data, som de ikke kan bruge til noget, siger Louis E. B Andersen, ansvarlig for misbrugsbekæmpelse i Nets.

Opdatér dine kortoplysninger

Hvis man får et kort udskiftet, som man også anvender til løbende betaling af forskellige abonnementer, broafgift, rejsekort med videre, skal man selv sørge for at få opdateret disse betalinger og tilmelde det nye kort.

Hvis man oplever at få sit kort misbrugt, skal man, som altid, hurtigst muligt kontakte sin bank, få kortet lukket og indberette svindlen til banken.

Fakta
  • Der er i alt udstedt cirka 10 millioner betalingskort til danske forbrugere. Mange danskere har mere end et betalingskort.
  • Der udskiftes cirka tre millioner kort årligt i Danmark svarende til 250.000 kort om måneden. En million af dem alene på grund af, at kortet er meldt misbrugt, stjålet eller mistet.
  • Ifølge Nationalbanken er misbrug som følge af svindel med betalingskort i Danmark faldende. Fra 2016 til 2017 faldt svindlen fra knap 129 millioner kroner til 118 millioner kroner i 2017.
  • Faldet skyldes bedre anti-svindelsystemer hos bankerne og Nets samt, at butikkerne generelt har øget sikkerheden.

Kilde: Finans Danmark