Mistænkt bag banegårdseksplosion havde bombegrej i sit hjem
En mistænkt blev skudt og dræbt af militær på banegården Gare Centrale. Det skete, efter at en mindre eksplosion havde fundet sted mellem en gruppe passagerer på stationen. Foto: Emmanuel Dunand/AFP
En mand blev skudt og dræbt i Bruxelles tirsdag, efter at han angiveligt detonerede en bombe i en banegård.

Der er fundet materiale til at fremstille bomber i den bolig, som en mistænkt bag tirsdagens angreb i Bruxelles boede i. Det oplyser anklagemyndigheden i den belgiske hovedstad.

- De foreløbige resultater af ransagningen, som er gennemført af den mistænktes bopæl viser, at han formentlig fremstillede bomben der, siger talsperson Eric Van Der Sypt i en skriftlig udtalelse.

- Både mulige kemiske stoffer og materialer blev fundet, som kunne bruges til at fremstille sprængstoffer, tilføjer han.

Manden var en 36-årig marokkaner med initialerne O.Z. Han boede i den belastede bydel Molenbeek, der har direkte forbindelse til en række blodige angreb i Paris og Bruxelles de seneste år.

Han var i forvejen kendt af politiet, men det var i forbindelse med narko og ikke terror.

Efter at have gennemsøgt den 36-åriges lejlighed har efterforskerne fundet tegn på, at han havde IS-sympatier, lyder det onsdag fra anklagemyndigheden.

Den mistænkte blev skudt og dræbt af militær på banegården Gare Centrale.

Det skete, efter at en mindre eksplosion havde fundet sted mellem en gruppe passagerer på stationen. Bomben lå formentlig i en kuffert, som den han havde medbragt.

Inden havde den 36-årige angiveligt råbt "Allahu Akbar" - "Gud er størst".

Det var angiveligt meningen, at eksplosionen skulle have været større, og at gasflasker samt søm, skruer og metalgenstande skulle spredes rundt i bygningen, så der blev dræbt og såret så mange mennesker som muligt.

Ingen andre end gerningsmanden kom noget til ved anslaget.

Den belgiske premierminister, Charles Michel, har udtalt, at "et terrorangreb blev forpurret".

Efter episoden på banegården foretog et bombehold en kontrolleret sprængning af et bombebælte, som den mistænkte var iført. Det rapporterede mediet VTM ifølge nyhedsbureauet AP tirsdag aften.

Beredskabet i hovedstaden og andre dele af Belgien er forhøjet, siden en metrostation og lufthavnen i Bruxelles blev ramt af angreb i marts sidste år. 32 blev dræbt og hundredvis såret.

/ritzau/AFP