Ministeriums spareplan går ud over diplomatiet
Det er klart, at vi bliver nødt til at fokusere vore indsatser på færre områder, end man har gjort tidligere, siger udenrigsminister Kristian Jensen om besparelser. Arkivfoto Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Ifølge udenrigsministeren er Danmark nødt til at være "knivskarp" i sine prioriteringer.

Udenrigsministeriet gennemfører de næste fem måneder en omfattende spareplan, hvor udenrigsminister Kristian Jensen (V) har udpeget 25 indsatser, som enten skal nedprioriteres eller helt droppes.

Det fremgår af et internt bilag om "bort- og nedprioriteringer" i Udenrigsministeriet, som Politiken kender indholdet af.

Bilaget giver for første gang et indblik i, hvordan dansk udenrigspolitik konkret bliver ramt, efter at regeringen har vedtaget besparelser for 200 millioner kroner de næste fire år.

Eksempelvis skal arbejdet med den mellemøstlige fredsproces i Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre beskæres, ligesom samarbejdet med organisationer, der kæmper for "beskyttelse af kvinder og børn i krigsramte områder", skal "nedprioriteres".

Regeringen reducerer desuden indsatsen vedrørende "tvangsægteskaber og børnebortførelser", så der fremover vil være mindre kontakt til pårørende.

Det forebyggende arbejde på terror- og bortførelsesområdet, som blev iværksat, efter at en dansk statsborger blev holdt som gidsel i Syrien i 13 måneder, reduceres ifølge bilaget også "væsentligt".

Når det gælder Det Arabiske Initiativ, der skal udvikle demokrati i Mellemøsten, skal det skæres ned fra syv til fire lande, og regeringen har nu besluttet sig for, at det bliver Syrien, Libyen og Yemen, der bliver skåret væk.

I stedet igangsættes et treårigt program for Syrien og Irak, der fokuserer på eksempelvis bekæmpelse af terrorfinansiering, skriver Politiken.

Udenrigsminister Kristian Jensen forklarer i en mail til Politiken, at besparelserne på blandt andet indsatsen i Mellemøsten er en konsekvens af en meget ustabil situation i og omkring Syrien.

- Det er klart, at vi bliver nødt til at fokusere vore indsatser på færre områder, end man har gjort tidligere. Det kræver, at vi er knivskarpe i vores prioritering, skriver Kristian Jensen til Politiken.

Centerleder ved Center for Militære studier på Københavns Universitet Henrik Breitenbauch kritiserer nedskæringerne ifølge avisen.

/ritzau/