Minister klar til at klippe dyremishandleres kort
Justitsminister Lene Espersen vil slå hårdere ned på transportbranchen, når dyr mishandles under transport.

For nogle år siden mistede 97 svin livet under en dyretrans­port til Tyskland, fordi lastbilen var overlæsset, og ventilationssystemet ikke virkede. Den sag og en lang række andre ubehagelige sager om overtrædelse af reglerne for dyretransport har længe været et varmt politisk emne, men nu er justitsminister Lene Espersen (K) endelig parat med en lov, som gør det muligt at straffe overtrædelser af reglerne om transport af dyr med et klip i kørekortet og i yderste konsekvens frakendelse af retten til at transportere dyr.

»De senere års kontrol af dyretransporter på de danske landeveje viser desværre med al tydelighed, at nogle transportører og chauffører ikke kan finde ud af at overholde reglerne om transport af dyr. Det er en helt uacceptabel situation, som vi hverken kan eller vil tolerere. Som jeg tidligere har sagt, er jeg derfor helt indstillet på at tage skrappere midler i anvendelse over for de brodne kar i transportbranchen,« siger justitsminister Lene Espersen.

Tirsdag modtog justitsministeren en rapport fra en arbejdsgruppe, som blev nedsat af Justitsministeriet i februar 2006. Arbejdsgruppens opgave har været at vurdere muligheden for at etablere en klippekortordning på dyretransportområdet og komme med forslag til ordningens nærmere udformning. Arbejdsgruppen blev nedsat på baggrund af resultater fra Rigspolitiets stikprøvekontrol af dyretransporter, som viste, at der i 2005 blev konstateret overtrædelser af reglerne om transport af dyr ved cirka en fjerdedel de kontrollerede transporter. Knap halvdelen af overtrædelserne var overtrædelser af direkte betydning for dyrs velfærd.

Justitsminister Lene Espersen fremsætter i løbet af foråret lovforslag om en klippekortordning.