Administration 

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs møder kvindeforkæmpere og ligestillingsprojekter i Uganda

PRM / Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs møder kvindeforkæmpere og ligestillingsprojekter i Uganda

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet

Besøget afvikles kort efter FN's Generalforsamling, hvor ministeren valgte at invitere Faridah til at overtage mikrofonen og tale om sit liv og sit arbejde for pigers rettigheder i Uganda. Både Faridah og Zaharah tager efterfølgende med ministeren til Danmark for at markere FN's Pigedag den 11. oktober, hvor de bl.a. vil overtage ministerens sociale medier og deltage i en lang række arrangementer.

Ministeren siger: "Der er ingen tvivl om, at Faridah gjorde et kæmpe indtryk på mig og på verdens beslutningstagere, da hun stillede op og talte ved FN's generalforsamling. Det er vigtigt, at vi ikke bare taler om de piger og kvinder, der kæmper mod vold og undertrykkelse, men at vi giver dem ordet. Jeg er imponeret over det arbejde der bliver gjort, men det er åbenlyst, at det ikke er nemt. Derfor kæmper jeg videre for piger og kvinders rettigheder."

Under besøget introducerer Faridah og Zaharah ministeren for deres gruppe Kawaala Road Girls' Safety Club, som støttes af DANIDA gennemSafe and Inclusive Cities Project. Projektet er en del af et større Plan International program, der sigter på at skabe tryghed og flere beskæftigelsesmuligheder for piger og drenge i Kampala og de største byer i Kenya, Etiopien og Zimbabwes mest udsatte områder gennem meningsfuld ungeinddragelse.

Ministeren besøger også en række piger og unge kvinder, tidligere sexarbejdere, der har været udsat for seksuel vold og overgreb, og som nu gennem projektet Empowerment of vulnerable girls and young women in the slums of Kampala får mulighed for at komme ud af prostitution og finde en anden levevej.

Managing Director i Planbørnefonden, Gwen Wisti siger "Pigerne er desværre de mest udsatte, de kommer bagerst når det handler om de helt basale rettigheder til skolegang og uddannelse og retten til at bestemme over deres egen krop. Nøglen til udvikling ligger her. Derfor er vi meget glade for at Ulla Tørnæs med den danske udviklingsbistand gør en kæmpe indsats for at støtte verdens udsatte piger. Og ikke mindst ved at give sin taletid til piger som Faridah og Zaharah og på den måde anerkende og understrege, at piger skal lyttes til og have indflydelse. Det er sådan vi skaber en bedre fremtid".

Udviklingsminister, Ulla Tørnæs: "Kvinder og pigers fundamentale ret til at bestemme over egen krop er en forudsætning for at nå andre rettigheder og muligheder," ministeren fortsætter: " Jeg får at vide, at det er unormalt ikke at have været voldtaget når man er en 15 årig pige i Kampala. Det er mildest talt rystende. Desværre oplever vi, at netop kvinder og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder i disse år er under et stort pres, også fra lande, vi ellers normalt er enige med. Derfor støtter vi op om de piger og kvinder, der kæmper kampen i forreste linje hver dag, ved at bakke op - både økonomisk og politisk."

Som reaktion på USA's genindførsel af den såkaldte Global Gag Rule, der forbyder amerikansk støtte til internationale organisationer, der rådgiver og informerer om eller udfører aborter, gav Danmark bl.a. sidste år 85 millioner til UNFPA Uganda. Samarbejdet med UNFPA Uganda er et 5-års integreret SRSR-program under Danmarks landeprogram (2018-2022). Derudover har Danmark netop valgt at afsætte yderligere 10 mio. kr. til at støtte organisationen Reproductive Health Uganda, som også er blevet hårdt ramt af Global Gag Rule.

PlanBørnefonden er Danmarks største privatfinansierede børnerettighedsorganisation og en del af Plan International, som arbejder i 70 lande for at sikre børn og unges rettigheder og ligestilling mellem drenge og piger. PlanBørnefonden har fra 2018 en fireårig strategisk partnerskabsaftale med Danida.

Kontakt:

Presserådgiver Marie Dørup Olesen tlf.: +4561979020 email: mardor@um.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: