Minister: Erhvervsliv skal sammensætte kanon
Dansk erhvervslivs dna skal findes i en erhvervskanon udformet af erhvervslivet selv, mener handelsministeren.

Det bliver erhvervslivet selv, der skal sammensætte den kulturkanon, som handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) har foreslået.

Gennem ni måneder har ministeren derfor ført rundbordssamtaler med erhvervslivet for at diskutere, hvad der skal fokuseres på. Hun erkender, at en kanon ikke vil gøre alle tilfredse, men understreger det vigtige i, at alle er blevet hørt.

- Det er rigtigt, at der er forskellige interesser. Men det væsentlige er at lytte til interessenterne. Nu har vi haft ti år med en borgerlig regering, der kun har lyttet til sig selv - vi har brug for at lytte til alle parter, siger hun til Ritzau.

- Nogle gange må der bare træffes beslutninger, og det kan godt være alle ikke er enige i dem, men det vigtige er, at alle er inddraget og hørt i processen, tilføjer hun.

Handelsministeriet sidder på den del af erhvervsstøtten, der kaldes eksportstøtte. Ministeriet vil derfor se på, hvorfor nogle er gode til at eksportere, og hvorfor nogle ikke er gode til det, for bedre at kunne målrette støtten.

- Vi gør som en almindelig dansk virksomhed ville gøre det, de bruger jo heller ikke lige mange penge på alle afdelinger, forklarer Olsen Dyhr.

Hun siger, at man må blive bedre til at forstå de globale udfordringer, vi i fremtiden løber ind i, og nævner mangel på rent vand, det faldende antal yngre i Kina på grund af etbarnspolitikken, overvægt blandt befolkningen og en generel klimaudfordring.

- Hvis vi ved, at det er i den retning, verden bevæger sig, og at det er der, problemerne skal løses, så må vi kigge på de danske virksomheder, der kan komme med svar på de problemer. Det er det, jeg mener med dansk dna, siger hun.

Ministeren tilføjer, at 54 procent af Danmarks BNP kommer fra eksport, og at 700.000 danskere er ansat i eksportbranchen, hvilket gør sagen så vigtig.

- Det væsentlige er at få dem, der er lykkedes med deres eksporteventyr, til at fortælle, hvad det er, de gør, hvis Danmark skal have noget at leve af i fremtiden, siger hun.

/ritzau/