Minister: Danmark vinder ved Rusland i WTO
Ruslands medlemskab af WTO vil komme Danmark til gode, mener handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr.

Rusland bliver onsdag det nyeste medlem af verdenshandelsorganisationen WTO. Landet er verdens niende største økonomi og ansøgte om medlemskab allerede i 1993, men forhandlingerne har trukket i langdrag.

Økonomer har længe talt for russisk medlemskab, fordi Rusland har været den eneste af verdens store økonomier, der stod uden for WTO.

Ruslands medlemskab glæder handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr:

- Det er et stort gennembrud, at Rusland nu træder ind i Verdenshandelsorganisationen. Fra i dag bliver det lettere at sikre, at Rusland overholder de internationale spilleregler på handelsområdet, siger Pia Olsen Dyhr.

- Det vil komme danske eksportvirksomheder til gode, gøre det lettere at gøre forretning i Rusland, og derfor utvivlsomt skabe flere danske eksportjob over de kommende år, tilføjer hun.

Rusland forpligter sig med WTO-medlemskabet til at følge transparente regler på handelsområdet. Handelshindringerne ventes at blive mindre og fremtidige konflikter kan løses ved hjælp af WTO's veletablerede procedurer.

Ruslands økonomi er i vækst, og landet er et vigtigt eksportmarked for Danmark. Medlemskabet ventes at skabe et bedre erhvervsklima i Rusland og øge tilliden hos udenlandske investorer.

Verdensbanken vurderer, at Ruslands BNP vil stige med 3,3 procent om året som følge af medlemskabet. Den øgede vækst kan føre til en stigende efterspørgsel efter danske kvalitetsprodukter.

- Vi eksporterer i dag varer og tjenester til Rusland for omkring 12 milliarder kroner om året. Regeringen har et mål om, at eksporten på fem år skal øges med 50 procent - altså med seks milliarder kroner, siger Pia Olsen Dyhr.

Ministeren håber, at danske virksomheder blandt andet kan bidrage med klimavenlige løsninger og den sundhedsteknologi, som Rusland i stigende grad vil efterspørge, når sundhedsvæsnet skal moderniseres.

/ritzau/