Miniputten Montenegro kan skrive VM-historie

Montenegro kan blive det mindste land, der nogensinde har kvalificeret sig til en VM-slutrunde.
Monacos Stevan Jovetic er det største navn på Montenegros landshold, der kan skrive VM-historie.
Monacos Stevan Jovetic er det største navn på Montenegros landshold, der kan skrive VM-historie. Foto: Denis Charlet/arkiv/AFP

Det forekommer naturstridigt, at et land med blot 620.000 indbyggere kan mænge sig med de største nationer i verdens mest populære sportsgren.

Men i Montenegro øjner man muligheden for at skrive et bemærkelsesværdigt kapitel i fodboldhistorien i de kommende måneder.

Hvis det lykkes for det montenegrinske landshold at slå sig videre til VM i Rusland, kan det blive det mindste land, der nogensinde har deltaget på landsholdsfodboldens største scene.

Lige nu er Trinidad og Tobago med 1,3 millioner indbyggere den befolkningsfattigste VM-deltager nogensinde efter landets optræden ved VM i 2006.

Montenegrinerne er dog del af et kapløb om at slå rekorden med Island (335.000 indbyggere) og Kap Verde (540.000), der begge har pæne muligheder for at indløse billet til Rusland.

En VM-deltagelse vil være en stor triumf for det unge land, der først løsrev sig fra Serbien i 2006 og derfor kun har været Fifa-medlem i ti år.

Som de øvrige eksjugoslaviske republikker fik Montenegro en stærk fodboldkultur med i dåbsgave, og Danmarks landstræner, Åge Hareide, udtrykker stor respekt for det lille lands bedrifter på banen.

- Vi ved, at alle hold fra Balkan-området har gode boldspillere. Det er kulturen hernede at skabe gode spillere, og Montenegro har nogle fremragende spillere.

- De er vokset gennem hele kvalifikationen og er et velorganiseret, hårdtarbejdende hold med gode individuelle spillere, siger Åge Hareide.

At Montenegro har spillet sig i en position, hvor landet er en reel bejler til VM, er en fjer i hatten på landstræner Ljubisa Tumbakovic, der har et begrænset antal spillere med international kvalitet at plukke fra.

Standarden i den nationale liga er til at overse, hvilket bliver afspejlet på den europæiske klubrangliste, hvor Montenegro indtager en beskeden placering som nummer 44.

I 23-mands-truppen mod Danmark er det da også kun reservemålmanden Milan Mijatovic fra Buducnost, der til daglig tjener sine penge i hjemlandet.

De uanfægtede stjerner på holdet er offensivspilleren Stevan Jovetic fra Monaco og Atlético Madrid-stopperen Stefan Savic.

Det er de to, der skal bære holdet godt igennem de to afsluttende gruppekampe hjemme mod Danmark og ude mod Polen.

Et udsolgt Stadion pod Goricom i Podgorica danner rammen om første akt i dobbeltslaget, når danskerne kommer på besøg torsdag aften klokken 20.45.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.