Codan Forsikring A/S Mindre virksomheder forsikrer sig ikke mod it-kriminalitet
Mindre virksomheder frygter i stigende grad it-angreb. Men på trods af frygten har kun hver fjerde virksomhed med 0-9 ansatte en erhvervsforsikring, der dækker it-kriminalitet og hacking. Samtidig er op mod halvdelen af de mindre danske virksomheder ikke klar over, hvordan de er rent faktisk er dækket i forhold til it-kriminalitet i deres nuværende forsikringer. Det viser en undersøgelse, som Codan har gennemført.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
For to år siden frygtede hver fjerde mindre virksomhed med 0-9 ansatte it-kriminalitet. I dag svarer hele fire ud af ti (39 procent) ja til samme spørgsmål. Men på af trods den markante stigning er det stadig kun et fåtal, der har forsikret sig. Kun hver fjerde (24 procent) har efter eget udsagn en forsikring, der dækker virksomheden ved it-kriminalitet og hackerangreb.

"Hacker- og ransomware-angreb rammer alle typer virksomheder. Vi ser, at de mindre virksomheder ofte er sårbare, fordi de sjældent har professionelle it-afdelinger til at håndtere sikkerheden. Samtidig kan de have vanskeligt ved at bære de økonomiske tab, som typisk er forbundet med it-kriminalitet. I det lys er det overraskende, at så mange mindre virksomheder tilsyneladende tager chancen i forhold til it-sikkerheden," siger Nicklas Larsen, Erhvervsdirektør i Codan.

Undersøgelsen fra Codan viser desuden, at halvdelen (51 procent) af de mindre virksomheder ikke ved, hvordan de er stillet i forhold til erstatningsansvar, hvis fortrolige kundedata bliver stjålet. Der er altså særlig god grund til at de små virksomheder forholder sig til deres it-forsikringer, for at være ordentligt forberedt på hackerangreb og reducere risikoen for eventuelle tab.

Mange ved ikke om forsikringen dækker it-kriminalitet

Foruden de manglende forsikringer mod it-kriminalitet viser undersøgelsen også, at 45 procent ikke er klar over, om deres nuværende erhvervsforsikring dækker it-kriminalitet. Men det tal overrasker ikke Codan:

"Mindre virksomheder har typisk fokus på kerneforretningen og vækst, og forsikring kommer i bedste fald i anden række. Mange kender derfor ikke de præcise vilkår og dækninger i deres eventuelle forsikringer på it-sikkerhedsområdet. Det er et problem, eftersom mere end hver tiende mindre, danske virksomhed har været udsat for en eller anden form for it-kriminalitet." slutter Nicklas Larsen.

Udvalgte tal fra undersøgelsen

Mere end hver tiende mindre virksomhed (12 %) har været udsat for en eller anden form for it-kriminalitet

Knap hver fjerde af de små virksomheder (24 %) har en forsikring, der dækker it-kriminalitet/hacking

Godt halvdelen (51 %) ved ikke, hvordan de er stillet i forhold til erstatningsansvar, hvis deres kunders eller samarbejdspartneres fortrolige oplysninger bliver stjålet

Næsten halvdelen (45 %) ved ikke, om deres nuværende erhvervsforsikring dækker it-kriminalitet

Kun 41 % ved, at banken dækker tabet, hvis de får stjålet penge fra deres netbank

På to år er risikoen for it-kriminalitet steget markant på listen over, hvad de mindre virksomheder frygter mest. Fra 2015 til 2017 er risikoen stedet fra 28 % til 39 % - kun overgået af sygdom der resulterer i uarbejdsdygtighed (44 %)

Undersøgelsen er fortaget af Norstat for Codan i marts 2017. Undersøgelsen er baseret på 201 interviews med ejere, ledere og it-beslutningstagere i virksomheder med 1-10 medarbejdere.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.