Det er blevet sundere at spise dansk frugt. Ifølge de seneste tal fra Fødevarestyrelsen var der i 2006 færre rester fra sprøjtegifte i æbler, pærer, og jordbær, end der var i 2005.
De senere år er det ellers gået den modsatte vej. Men hos Fødevarestyrelsen håber man på, at de nye tal er udtryk for, at den negative tendens nu er vendt.
- Vi håber, at den danske frugt er inde i en positiv udvikling. Særligt blandt æblerne, hvor der de senere år har været en tendens til et stigende antal fund af pesticidrester, ser vi nu et fald. Det vil være glædeligt, hvis tallene er udtryk for, at kurven er knækket, siger kontorchef Johan Kjølhede Overgaard i en pressemeddelelse. Han er chef for Fødevarestyrelsens kontor for kemisk fødevaresikkerhed.
Det er endnu for tidligt at sige, om tallene hænger sammen med de tiltag fødevarehvervet har sat i gang for at nedbringe indholdet af pesticidrester. Pesticider kan blandt andet skade arveanlæggene hos mennesker og give kræft.
For der kan også være andre forklaringer. Blandt andet kan vejret spille ind.
Sidste år blev der fundet rester af pesticider i næsten hver anden frugt fra Danmark og i tre ud af fire af de udenlandske.
Kilde: Fødevarestyrelsen