Deloitte Milliarder på spil til søndagens Oscar-fest
Morten Willemar
Næsten halvdelen af filmindustriens samlede indtjening kommer fra de 5 mest sælgende film
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
København, 24. februar 2016

Når toppen af Hollywood på søndag samles for at uddele de eftertragtede Oscar-statuetter, handler det ikke blot om store kjoler, men også om store penge. De fem mest populære film står nemlig for helt op mod halvdelen af filmindustriens indtjening. Fejler de blandt publikum, går milliarder af kroner tabt. Det viser en ny, global analyse fra Deloitte.

- Den amerikanske filmindustri er i stigende grad under pres for at tjene penge. Alene siden 2005 er billetsalget faldet med 11 pct. Også i år peger det i retningen af et fald, siger partner i Deloitte Morten Willemar, der er ekspert i de kreative brancher.

Trods det faldende billetsalg har mange filmselskaber formået at holde fast i omsætningen.

- Generelt bruger folk flere penge, når de går i biografen i dag. Særligt de dyrere 3D-film er en god indtægtskilde for filmselskaberne. Det samme er store formater som IMAX. Dermed har mange filmselskaber haft held til at fastholde en stabil omsætning. Spørgsmål er, hvor længe de kan blive ved, siger Morten Willemar.

Uanset format står det klart, at filmindustrien er helt afhængig af de bedst sælgende film.

- Over de sidste 10 år har de fem bedst sælgende film stået for mellem 30 og 50 pct. af den samlede omsætning i Nordamerika. Fejler de store film, betyder det milliarder af kroner i tabt omsætning. Det skete blandt andet i 2014, siger Morten Willemar.

Dermed er der heller ingen tvivl om, at nerverne sidder uden på tøjet, når Oscar-festen løber af stablen på søndag, mener Morten Willemar:

- Hollywood-bosserne er helt afhængige af, at publikum køber drømmen. Det er derfor, de lægger så mange kræfter i et arrangement som Oscar-uddelingen. Her skal vi alle sammen se filmstjernerne blive belønnet og beundret, så vi får lyst til at gå mere i biografen.

Globalt omsætter filmindustrien for næsten 300 mia. kroner om året.

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er en del af Deloitte TMT Predictions 2016.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
via Listen To News