Militær bevarer magt i ny egyptisk regering
Egyptens ny regering er taget i ed af præsident Mohamed Mursi. Militæret bevarer fortsat stor magt.

En måned efter Egyptens folkevalgte præsident, Mohamed Mursi, kom til magten, tog han torsdag landets ny regering under ledelse af premierminister Hisham Qandil i ed.

Den ny regering afspejler en balance mellem landets magtfulde militær og den demokratisk valgte præsident og hans Muslimske Broderskab, der har flest vælgere bag sig.

- Jeg opfordrer alle egyptere til at bakke op om vor folkevalgte præsident og til at arbejde sammen med den ny regering for at opnå vore mål, siger Hisham Qandil.

Mest iøjnefaldende er, at militærets øverste chef Hussein Tantawi fortsætter som forsvarsminister, hvilket indikerer, at militæret bevarer sin afgørende politiske indflydelse, selv om Mursi har fået overdraget en del beføjelser.

Finansminister Mumtaz al-Said bevarer sin post, som han også varetog i den tidligere regering, der var udpeget af militæret. Det samme gælder udenrigsminister Mohammed Kamal Amr.

Det Muslimske Broderskabs parti Frihed og Retfærdighedspartiet får fem ministre, heriblandt i undervisningsministeriet og informationsministeriet, der regulerer de egyptiske medier.

Kun to kvinder har fået plads blandt de 32 ministre, der udgør den ny regering. Eskandar Zukhari bliver videnskabsminister, mens Nagwa Hussein Ahmed Khalil bliver socialminister.

Zukhari tilhører de kristne koptere, der udgør 10 procent af den egyptiske befolkning.

- Jeg har valgt mine ministre ud fra deres kompetencer, siger Hisham Qandil, hvis udnævnelse kom som en overraskelse og medførte kritik af Mursi fra liberale kredse i Egypten. Qandil er efter eget udsagn en meget passioneret muslim.

Kendere af Egyptisk politik siger, at hovedparten af de nye ministre er teknokrater uden den store politiske erfaring.

Mursi lovede under sin præsidentkampagne, at skabe økonomisk vækst og sikkerhed i landet. Hans rådgivere siger, at han forsøger at opfylde sine løfter med overvejende embedsmænd i sin regering.

ritzau/AFP