Migræne kan sagtens undgås
Migræne kan ødelægge en hel dag eller uge. Alligevel tager kun en ud af fem migrænepatienter medicin. Foto: Colourbox
Fire ud af fem migrænepatienter tager slet ikke medicin, og det undrer specialisterne. Hovedpinen kunne i mange tilfælde nemt undgås.

Hovedpine dagen derpå er ren hygge i forhold til et rigtigt migræneanfald. Det varer gerne et døgn eller mere og i dets kølvand ligger kvalme, svimmelhed og sågar synsforstyrrelser.

Alligevel er kun fire ud af fem migrænepatienter i medicinsk behandling. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget blandt 1300 danskere med diagnosen migræne.

"Mange patienter er vant til at have migræne. For dem er det en del af deres liv. For mange er det også arveligt, så forældrene har også haft det," siger Lars Bendtsen, der er overlæge på Dansk Hovedpine Center, Glostrup Hospital, til Newspaq.

Halvdelen af de diagnosticerede migrænepatienter, der accepterer smerten uden at tage medicin, har faktisk tidligere taget almindelige hovedpinepiller og måske en enkelt slags migrænemedicin.

"Hvis det ikke virker, er der mange, der tænker, at så er der nok heller ikke andre midler, der virker. Der er mange, der ikke ved, at der findes andre migrænemidler," siger han.

Men det gør der. Derfor mener Lars Bendtsen, at der findes et middel til de fleste, der lider af de heftige hovedpiner. På Dansk Hovedpine Center har lægerne derfor udarbejdet nogle retningslinjer, som er sendt ud til alle landets læger. Det er nemlig både patienternes og lægernes ansvar, at den rigtige medicin bliver givet til de rigtige patienter.

"Patienterne skal prøve minimum tre forskellige slags, for der kan være stor forskel på, hvordan medicinen virker fra person til person. Den medicin, der virker på den ene, virker ikke nødvendigvis på den anden," siger han.

For de allermest uheldige patienter, er der slet ingen medicin, der virker. De patienter ender ofte på Glostrups hovedpinecenter, hvor psykologer og stresscoaches prøver at udrede roden til ondet.

faktaboks

Fakta om migræne:

Mere end 500.000 danskere lider af migræne.
Størstedelen har aldrig officielt fået stillet diagnosen og er derfor ikke i medicinsk behandling.  

Blandt de diagnosticerede migrænikere er godt halvdelen i dag i medicinsk med receptpligtig migrænemedicin.

55 procent af de diagnosticerede migrænepatienter, som ikke pt. er i medicinsk behandling, fortæller, at de har opgivet medicin for mange bivirkninger og manglende effekt.

Af migrænepatienterne lider 78 pprocent af migræne en eller flere gange om måneden - 26 procent lider af migræne en eller flere gange ugentlig

Kilder: www.migraeniker.dk + Internetundersøgelse foretaget af Kompas Kommunikation