Der var dømt massiv stjerneregn, da den franske dækproducent Michelin i mandags præsenterede sin årlige guide over de bedste restauranter i Norden.
I alt blev der fordelt 35 stjerner til 28 forskellige restauranter i Danmark, hvor de ansatte ofte arbejder uden overenskomst.
Men det kan godt lade sig gøre at servere gourmetmad og samtidig have ordentlige arbejdsforhold, lyder det fra Mads Bøttger, der driver Dragsholm Slot, hvor man på restauranten Slotskøkkenet kan prale af at have en Michelin-stjerne.
- Vi vil jo gerne holde på vores medarbejdere, så selvfølgelig har vi en overenskomst, så vi kan sikre gode arbejdsvilkår og en god løn, siger Mads Bøttger til Avisen.dk.
Forleden kunne Avisen.dk løfte sløret for, at kun 11 ud af de 28 Michelin-restauranter har en overenskomst.
På Dragsholm Slot, der ligger på Odsherred i Nordvestsjælland, opfordrer Mads Bøttger de andre Michelin-restauranter til at få en overenskomst.
- Vi har en lokalaftale med 3F, der giver os stor fleksibilitet i forhold til timer. Det er meget vigtigt for os for, da mængden af arbejde varierer meget fra sommer til vinter, siger han.
Sammy Shafir er daglig leder af Michelin-restauranten Restaurant Kokkeriet i København, og han opfordrer også sine kollegaer i branchen til at tegne overenskomst.
- Det at have overenskomst betyder et sæt spilleregler, som er forhandlet og genforhandlet gennem mange år, siger han til netmediet Pio.
I den århusianske restaurant Substans har de ansatte ikke overenskomst. Rene Mammen, der er ejer og køkkenchef på Michelin-restauranten, fortæller til Avisen.dk, at han i flere omgange har været i kontakt med 3F, men at han ikke ser nogen fordel ved at indgå overenskomst.
- Vi vil egentlig bare være et ordenligt sted at være ansat. Her er der ingen, der arbejder mere end 37 timer om ugen. Vi er kun 10 mennesker, og vi vil gerne passe på hinanden. Jeg har selv været steder i branchen, hvor man knokler sig selv ihjel, og sådan et sted vil vi ikke være, siger han.
Rene Mammen kan sagtens se signalværdien i, at stjernerestauranten får en overenskomst.
- Der er stor berøringsangst over for overenskomster i branchen, og mange er bange for at gå i dialog omkring det. Ingen har lyst til at stå tilbage som idioten, der ikke behandler sine folk ordenligt, siger han.
Avisen.dk har onsdag forsøgt at få en kommentar fra 16 Michelin-restauranter, der ikke har en overenskomst. Syv af restauranterne ønskede ikke at udtale sig, mens de øvrige enten ikke besvarede vores opkald eller manglede tid til at besvare Avisen.dks spørgsmål.