Nødder, druer, appelsiner og tomater. Maden fra Middelhavslandene har længe været kædet sammen med et længere liv og færre hjertesygdomme. Og nu viser ny forskning, at maden også kan reducere børns risiko for at få astma med op til 80 procent. Det skriver British Medical Journal-tidsskriftet Thorax ifølge Nutraingredients.com.
Et studie af 690 børn i alderen 7 til 18 år på Kreta viste, at druer nedsatte børns hvæsen og hiv efter vejret med 81 procent. Også nødder, appelsiner og tomater havde en positiv indflydelse på vejrtrækningen.
- Vores resultater tyder på, at et højt indtag af frugter, grøntsager og nødder kan have en forebyggende rolle i forekomsten af symptomer på astma og allergi, siger forskeren Leda Cahtzi fra University of Crete.
30 millioner med astma
Middelhavskost som vin, frugt, nødder, kerner, fisk og olivenolie er rige på vitaminer og mineraler, hvilket kan være med til at give den forebyggende effekt, mener forskerne.
Ifølge den europæiske astmaunion er der cirka 30 millioner europæere, der lider af astma. Den britiske astmaforening glæder sig over, at resultaterne underbygger tidligere tegn på, at en sund kost spiller en vigtig rolle i forebyggelse af astma og allergi.