Administration 

Michael Falch fandt kærligheden på massageklinik

Kendte
michael falch ligger med hænderne bag hovedet
- Vi kan ikke selv bestemme, hvornår forelskelsen slår ned i os. Det er ikke en kraft, der kommer på besøg hver anden dag i vores liv. På samme måde kom den fuldstændig overraskende for mig i skikkelse af en asiatisk kvinde, der skulle hjælpe mig med min ryg, men som i stedet kom til at hjælpe mig med min sjæl, fortæller Michael Falch. (Foto: Stine Heilmann/Free)

64-årige Michael Falch troede egentlig, han var færdig med kvinder. Men livet ville noget andet.

I 2019 flyttede Michael Falch tilbage til København efter at have tilbragt det meste af sit voksne liv i udkantsdanmark.

Et ryk, der på mange måder varslede et nyt kapitel i hans liv - et kapitel, hvor Malurt skulle gendannes, livet skulle leves tættere på hans tre døtre og elskede børnebørn, men også, hvor han for første gang i mere end ti år pludselig var single.

- Når man forlader et forhold - også selv om det sker så frivilligt, som det skete her, hvor vi kunne give hinanden hånden og sige tak for ti gode år - så er der jo altid en sorg.

- Der var noget, der ikke blev det, man havde drømt om. Når man så oven i det flytter tilbage til storbyen i så moden en alder, så er det noget af et eksperiment, fortæller Michael Falch.

- Da jeg flyttede ind til København, kom jeg for første gang i mange år i kontakt med den der følelse af, at man godt kan slå sig på livet, fortæller Michael Falch, der er aktuel med bogen "Over stregen - umodne manddomsfortællinger".

En bog, der er skrevet, mens coronapandemien tog fat om Danmark og resten af verden og gjorde det umuligt at gøre det, Michael Falch har gjort hele sit liv: at optræde for et publikum.

- Jeg sad hjemme i min lejlighed og var helt punkteret. Jeg havde haft tre års forarbejde til Malurt-turnéen - en turné, der nu måtte udskydes. Og der fandt jeg ud af, hvor afhængig jeg er blevet af at komme ud og spille, forklarer han.

- Det er jo min mening med livet. Og jeg kunne mærke, at den situation, jeg pludselig stod i, var seriøst risikabel for mig mentalt. Så ved at skrive bogen blev jeg min egen falckredder. Det var den positive side af corona for mig, siger han.

Invaliderende rygskade 

I bogen gør han status over sit liv og sine helbredsudfordringer, der ud over en tæt på invaliderende rygskade også tæller en ødelæggende afasi og en periode med alvorlige stemmeproblemer, der kunne have knust karrieren.

Han giver bag-om-detaljer om den lange vej til gendannelsen af et af Danmarks største rockbands, beskriver, hvordan coronasituationen har været tæt på at påvirke hans mentale helbred, mens han også for første gang åbner for, hvordan han havde det som pårørende, da hans yngste datter, Mathilde, var faretruende tæt på at dø af anoreksi.

Og så fortæller han om at finde kærligheden igen i skikkelse af en 39-årig thailandsk kvinde, der, da de mødte hinanden, arbejdede i Danmark som massør.

Den ellers ret så private musiker var nemlig klar over, at han var nødt til være fuldstændig ærlig i erindringsromanen - også selv om det kunne få ham til at fremstå i et mindre flatterende lys.

- Den bog skulle jo ikke bare være mit liv genopløjet i erindringen. Jeg har været nødt til at risikere min røv, hvis det skal give mening, og derfor er jeg nødt til at være så åbenhjertig, som jeg er, forklarer Michael Falch.

- Havde jeg været romanforfatter, havde jeg kunnet lægge de tanker og oplevelser og alt det smertefulde og pinagtige ud i nogle karakterer, men det er mit lod, at det må være mig selv. Og så håber jeg, at det spejl, jeg holder op for mig selv, også kan få andre til at reflektere, siger han.

michael falch med mørke briller kigger ind i kameraet
- Jeg blev min egen falckredder, siger Michael Falch om bogen "Over stregen - umodne manddomserindringer", som han skrev, da coronapandemien lukkede alt ned. Robin Skjoldborg/Free

I bogen fletter han nutiden sammen med erindringer fra første gang, han flyttede til Nørrebro i København som teenager og startede Malurt.

Dengang kom han fra Tønder med ungdomskæresten under armen og en drøm om at leve af musikken.

Nu sad han alene i en lejlighed på vej mod det, de fleste kalder pensionsalderen.

- Jeg kunne simpelthen høre skeletterne rasle og spøgelserne pusle. Jeg har skrækken for at ende som Lykke-Per - mutters alene i en fjern egn efter at have sagt farvel til alt - de store drømme og alt, hvad man har haft af familie og kærlighed.

- Pludselig befandt jeg mig selv i en situation, hvor jeg var løsrevet fra den klassiske familiesituation. Og så vågnede den Lykke-Per-paranoia, siger han.

Alligevel flyttede han til storbyen med en tanke om, at det med kærligheden og tosomheden nok ikke var noget, han skulle opleve igen.

- Jeg har haft to lange parforhold i mit voksenliv, og da jeg flyttede ind til København, var det egentlig med bevidstheden om, at det var måske det - nu kunne jeg klinge af og forberede mig på min tredje alder og ligesom få afmonteret det der seksuelle drive. Men nej, sådan spiller klaveret ikke, siger han og smiler.

- Jeg kan bare mærke, at jeg ikke er skabt til at være alene. Jeg er skabt til at have en kvinde at være sammen med og blive provokeret af og opstemt af, og hvad man ellers bliver, siger han.

Dukkede op på massageklinik

Den kvinde dukkede op, hvor han mindst ventede det. Nemlig på en massageklinik, hvor Michael Falch gik til behandling for en alvorlig rygskade, der i mange år har været en trussel mod hans virke på scenen.

- Vi kan ikke selv bestemme, hvornår forelskelsen slår ned i os. Det er ikke en kraft, der kommer på besøg hver anden dag i vores liv.

- På samme måde kom den fuldstændig overraskende for mig i skikkelse af en asiatisk kvinde, der skulle hjælpe mig med min ryg, men som i stedet kom til at hjælpe mig med min sjæl, fortæller Michael Falch.

Det, der startede som en følelse af respekt for den buddhistiske kvinde med det lange sorte hår og de magiske hænder, der langsomt løsnede sangskriverens muskulatur i nakken og lænden, blev til omsorg, efterhånden som de lærte hinanden at kende.

- Og pludselig vidste jeg ikke, hvad der var hvad? Hvornår er det kærligheden, der er vågnet i os? En dag er den der bare, fortæller han.

- Det er en diffus proces, som er uden for videnskabens rækkevidde. Og jeg var ensom. Men for hende var det helt utænkeligt, at hun skulle involvere sig med en mand fra Danmark. Hun skulle bare tjene sine penge og så hjem, fortæller Michael Falch om kvinden, Ginnalee.

I bogen fortæller Michael Falch, at Ginnalees opholdstilladelse en dag er udløbet, hvorfor hun står til at skulle sendes til Sandholmlejren - medmindre en pårørende med dansk statsborgerskab kan huse hende, indtil der er plads på et fly tilbage til Thailand.

Til myndighederne har Ginnalee sagt, at Michael Falch er hendes kæreste - selv om det ikke er en snak, de to endnu har haft.

Alligevel vælger Michael Falch at hente hende og tilbyder hende logi i sin lejlighed.

- Jeg åbnede døren for en kærlighed, som jeg ikke vidste, om var reel. Eller gensidig. Men jeg var ikke i tvivl om, hvorvidt jeg skulle gøre det. Ikke et sekund overhovedet, siger han og fortsætter:

- Det er jo vidunderligt at mærke de øjeblikke i livet, hvor vi bare ikke er i tvivl. Og jeg var ikke i tvivl, uanset hvad konsekvenserne ville være, eller hvad der ville være af udfordringer og afstande, siger han.

For afstand er der.

Efter fire måneder i Michael Falchs Frederiksberg-lejlighed blev Ginnalee sendt tilbage til Thailand og må ikke komme ind i Danmark de næste to år.

I de fire måneder nåede Michael Falch og Ginnalee at forelske sig dybt.

- Når man mærker den kraft, så er der ikke så mange spørgsmål. Så gør man, hvad der skal gøres, og går igennem det, man skal, med den sorg og det savn, det medfører. For der er ikke noget at rafle om.

- Hun forlod landet, men hun tog mit hjerte med. Det gjorde hun. Og det har hun beholdt, fortæller musikeren.

På hans højre langfinger skinner en bastant sølvring. Hvad der er sket med parret, siden Ginnalee forlod landet, vil han dog ikke ud med.

- Det må man vente med at finde ud af til næste bog, siger han og smiler.

Så hvor står han nu?

- Mit hjerte er 8500 kilometer væk, og scenerne er stadig lukkede. Men jeg har mødt det, som al livsglæde handler om: at kunne lukke ny inspiration ind, siger han og uddyber:

- Vi må ikke tro, at vores erfaring er svaret på ret meget. For hvis man tror, man ved det hele, så er man så selvtilstrækkelig, at man er afgået ved døden, længe før man i virkeligheden bliver erklæret død.

- Og det værste er ikke at dø. Det er at miste livsglæden, længe før det sker.

"Over stregen - umodne manddomserindringer" udkommer den 12. marts.

/ritzau/

Af Eva Maria Brandi, Ritzau Fokus
Facade DR-byen
Nyheder

Sexchikane i Pigekoret?

Blå blink
Krimi

Kvinde stukket ned i Aalborg

Tegning af astronauter i forskellige størrelser.
Nyheder

Nu kan handicappede også blive astronauter

Meghan smiler med Harry i baggrunden
Kongelige

Meghan vinder ny retssag

Billede af en Toyota Yaris
Advertorial

Annonce

Vind den nye Toyota Yaris Cross til en værdi af 320.000 kr.

Rumraket lige efter affyring
Nyheder

Vildfaren rumraket har kurs mod jorden:

Ingen ved, hvor den rammer

to opmærksomme hunde på mark
Dyreliv

Forstår din hund egentlig hvad du siger?

Ampuller med vaccine
Nyheder

Polen vil købe Danmarks vacciner

Billede fra egendommen med fyrtårnet i midten og de omkringliggende bygninger.
Nyheder

Vilde boligdrømme?

Fyrtårn til salg

Dør på politibil fotograferet tæt på
Krimi

Kørte 15-årig dreng ihjel:

Her er dommen

Mørklødet mand i telt
Nyheder

Journalist taget som gidsel

Flere vaccineglas med kanyler i toppen ligger klar.
Nyheder

Danske øboere vil

foran i vaccinekøen

Modelbillede fra travbanen af et travbaneløb med adskillige heste og jockys på banen.
Krimi

Travbanesagen:

56-årig frikendt

for voldtægter

John Carew er en sort mand her er han i jakkesæt på den røde løber
Underholdning

Han skal spille Benny

i ny Olsen-Banden

En kvinde med mundbind over munden og en vatpind i næsen.
Corona

Dagens afstemning:

Vil du købe de

nye hjemmetest?

En kvinde med en gravid mave.
Helt vildt

Verdensrekord:

25-årig har

født NILINGER

Nyheder

Hjemmetest får

grønt lys - kan

blive solgt i Danmark

Dronning Elizabeth og prins Philip sidder ved siden af hinanden på en kirkebænk. Han kigger hen mod hende, hun ser lige frem for sig.
Kongelige

Dødsattest afsløret:

Det døde prinsen af

Villaen med røg fra taget og brandbiler udenfor.
Nyheder

Brand i

rigmandsvilla

En slange med brune, sorte og beige farver.
Nyheder

Slangeskind kan

give sikrere byggerier

Toppen af en sirene med en måge sidende på.
Nyheder

Slå koldt vand i blodet

det er bare en test

En piolitisirene på en politibil
Krimi

En mand er død

ved metrobyggeplads

nærbillede af kirsten stallknecht iført briller
Nyheder

Kirsten Stallknecht

er død

kronprins frederik iført jakke og slips
Nyheder

Sådan markerer

Frederik befrielsen 

grænsesten står på jorden
Helt vildt

Ups: Belgisk landmand

flytter grænsen til Frankrig

hast med sår på halsen
Dyreliv

Museum beklager

såret hest  

Nyheder

Analysefirma:

Dansk vaccineplan er

alt for optimistisk

Meghan Markle smiler og Prins Harry kigger på parrets lille søn Archie
Kongelige

Meghan springer ud

som børnebogsforfatter

danmarks eneste heks dannie druehyld laver fagter mens hun fortæller
Nyheder

Danmarks eneste heks

er død

skilt hænger foran retten i Lyngby
Krimi

Far efter sønnens

vanvidskørsel:

Hvorfor skal jeg straffes?

mand sidder ved computertastatur
Krimi

Ung mand tastede forkert

og fik 53 millioner ind

på kontoen 

Phillip Faber ved et klaver
Kendte

Phillip Faber: Jeg havde så travlt med at blive til noget

to kvinder hygger sig på kajkant
Nyheder

Nu kommer sommervejret

Bokser i bar mave
Nyheder

OL-atlet sigtet:

Kidnappede og

dræbte elskerinde

Udendørs cafeliv
Nyheder

Ny genåbningsaftale:

Her er hovedpunkterne

pollen på hasselbusk
Sundhed

Nys og kløende øjne:

Nedsæt dine allergisymptomer

Bill Gates portræt
Nyheder

Bill Gates skal skilles

tog hænger fra kollapset bane
Nyheder

15 dræbt i metroanlæg

Folkemængde til festival
Nyheder

Dagens spørgsmål: Er det i orden at aflyse sommerens festivaller?

Blå blink på politibil
Krimi

Person død i brand på plejehjem

Victor Axelsen ligger på en bårer i en gennemsigtig oppustet "kapsel" der ligner en kuvøse. Bag ham står et mindre privatfly og fire mænd med handsker og masker.
Sport

Dansk corona-ramt stjerne

fløjet hjem i privatfly

En vaccinedosis i forgrunden med en mand med mundbind bagefter
Nyheder

Kræftpatienter advares:

Kan smittes på trods

af vaccination

løbebånd i et fitnesscenter
Sport

Fitnesscentre genåbne fra torsdag

Et glas af den omtalte mayonnaise, Det har et metal låg og en etikette med en orange stribe i toppen.
Nyheder

Denne mayo er

UEGNET

til at spise

Redningsarbejdere og ambulancer ved ulykkestedet.
Krimi

Ung kvinde død

efter sammenstød

med lastbil

Et træ med to køer neden foran.
Nyheder

Kvinde fanget i træ:

Ringede efter politiet

Auktionshuset Bruun Rasmussen.
Nyheder

Dansk pengeseddel solgt

for 170.000 kroner

En kvinde får en dosis vaccine i den ene overarm.
Nyheder

Skrottede vacciner

bliver frivillige -

vil du have en?

Umut Sakarya på den røde løber i sort jakkesæt og festlig skjorte.
Kendte

Bekymret kendis-kok:

Smerter i hjertet

En dosis af vaccinen fra Johnson&Johnson i et lille gennemsigtigt medicinglas.
Nyheder

Endnu en vaccine

droppes helt 

Lars Ranthe sammen med sin voksne datter på den røde løber
Underholdning

Lars Ranthe: Som at

vinde en landskamp

computerskærm i mørkt rum
Krimi

Kæmpe netværk med

400.000 pædofile

afsløret

testudstyr til coronatest ligger på bord
Corona

Hjemmetest klar

om få måneder 

kit til hjemmetest af corona ligger på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Vil du bruge en

hjemmetest? 

nærbillede af Ole Henriksen
Kendte

Ole Henriksen:

Jeg er ikke bange

for at dø

politibiler holder ved å i aarhus
Krimi

Magnetfisker fik en

granat på krogen

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder du

mygggene væk

fra haven 

Krimi

Mand fundet død i lejlighed:

To anholdt for drab

silhuet af olsen banden ses på mur
Film og TV

Olsen Banden

genopstår i Norge

en kvinde og en mand står foran amerikanske flag
Nyheder

Trump-kandidat

beskyldes for

coronadrab på sin mand

næsten tom motorvej set fra motorvejsbro
Nyheder

Færre bliver dræbt

på vejene

Sundhed

Prins Henrik fylder år:

Corona-fejring igen 

politibil med påskriften politi
Krimi

38-årig kvinde slået

ned i eget hjem

vragrester i vandet ud for san diego
Nyheder

Overfyldt smuglerbåd

kæntret - tre døde

Nærbillede af Maria Rossing, hvor hun smiler uden tænder.
Kendte

Her er DR-stjernens

kendte kæreste

Claus Hjort Frederiksen på vej ud af en dør. Han ser sur ud.
Nyheder

Claus Hjort langer

ud efter Løkke

En respirator gøres klar til brug.
Corona

Danmark sender

hjælp til Indien

Blomster ved det sted, Nedim Yasar blev dræbt.
Krimi

Rocker skal i

Højesteret for drab

Adolf Hitler smiler smørret under det velkendte lille overskæg.
Nostalgi

Hitlers hemmelige sexliv:

Ville sparkes og tisses på

En hånd skriver en skoleopgave.
Krimi

Lærer sigtet for

voldtægt af elev

Masser af små kryb
Helt vildt

Trilliarder af cikader

på vej efter 17 år i jorden

Jesper Christensen og Karen Lise Mynster holder om hinanden
Kendte

Jesper Christensen: 

"Gift" med Karen Lise Mynster 6 gange

Ben Affleck og Jennifer Lopez smiler på den røde løber
Kendte

Ben Affleck og Jennifer Lopez sammen igen

et klasselokale med elever
Nyheder

Knap hver femte lærer i folkeskolen er uden læreruddannelse

En kæmpe Rolls-Royce
Biler

Verdens dyreste Rolls-Royce

Et gråt betonhus med døre og vinduer.
Helt vildt

Her er Europas første

3D-printede hus

olympia dukakis vinker i Hollywood
Underholdning

Hollywoodstjerne død

En astronaut med sin familie på landingsbane
Nyheder

Astronaut Andreas Mogensen afslører: 

Jeg vi afsted igen

Biden taler med to kvinder i baggrunden og det amerikanske flag hængnede ned
Nyheder

Nordkorea truer Biden 

bål og brand i gaderne
Krimi

Voldsomme uroligheder i Berlin