Danmark indgår et forsvarssamarbejde med USA, som tillader amerikanske soldater og materiel på dansk jord.
Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag formiddag.
- Vi har endnu ikke taget stilling til, hvor mange (amerikanske soldater på dansk jord, red.) der bliver tale om. Det er også noget, der kan forandre sig over tid, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
Hun tør ikke sætte et præcis tal på, hvor mange det kan dreje sig om.
- Når vi ikke gør det, er det fordi, at det kommer til at afhænge af situationen.
Mette Frederiksen nævner terrortruslen i Danmark og situationen i Det Røde Hav.
- Vi lever i en voldsom tid med mange kræfter, der udfordrer vores demokrati og demokratiske spilleregler.
- Vi vil ikke lægge skjul på, at aftalen med USA markerer et nybrud i dansk forsvarspolitik. Den betyder, at der permanent kan placeres amerikanske soldater og materiel på dansk jord.
- Målet siger sig selv: Vi skal ikke kun sikre fred i Danmark nu, men også for de generationer, der kommer efter også, siger hun.
Videre siger hun, at "amerikanerne selv kan retsforfølge (soldaterne, red.), medmindre Danmark i en konkret situation ønsker det anderledes".
Intet i forsvarsaftalen med USA ændrer på dansk politik i forhold til opbevaring af atomvåben på dansk territorium, tilføjer forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).
Han siger videre, at "alle aktiviteter skal ske i koordination med det danske forsvar" og i henhold til dansk lovgivning og suverænitet. Aftalen med USA omfatter ikke Grønland og Færøerne, lyder det fra forsvarsministeren.
Aftalen mellem USA og Danmark mangler fortsat at blive forankret i Folketinget.